Cuines Migrants, gastronomia per la integració i l'empoderament femení

Dones africanes intercanvien coneixements i cultures gastronòmiques amb cuiners professionals al Convent Carmen

Imatges de Cuines Migrants
Imatges de Cuines Migrants / Marta Pascual.

Integrants de l'Associació de Dones Africanes de Paterna i la Comunitat Valenciana (AMAP) han pres el control de les cuines del Convent Carmen de València aquest dijous per a preparar alguns dels plats típics dels seus països d'origen: Gàmbia i el Senegal.

Aquest és el primer tast dels seus plats que s'obri al públic després d'una fase de trobada i aprenentatge mutu amb Miguel Ángel Mayor, xef de Sucede (restaurant amb una estrela Michelin) i xef executiu de Convent Carmen.

La cita s'emmarca dins del projecte Cuines Migrants: Un diàleg intercultural a través de l'intercanvi de sabers i sabors; i només és el començament. Els mesos vinents la programació continua amb sèrie d'esdeveniments que impulsen la integració multicultural i l'empoderament de col·lectius migrants amb les gastronomies presents a la ciutat com a fil conductor.

L'associació amb què s'ha posat en marxa la iniciativa, AMAP, està integrada per més de 30 dones procedents de Gàmbia i el Senegal. Dones amb històries de superació, en molts casos, i amb un fort arrelament cultural en la gastronomia dels seus països d'origen. AMAP ja ha desenvolupat accions integradores posant en valor el seu bagatge gastronòmic, com ara la creació i autogestió d'horts urbans per al cultiu d'ingredients africans en la iniciativa Cabanyal Horta.

Després de l'actual fase centrada a professionalitzar els processos en qüestions vinculades a la restauració, la fase final consisteix a conéixer al públic els plats perfeccionats amb 'showcookings' i degustacions, i propiciar el debat i l’intercanvi entre cuineres i assistents. Aquests esdeveniments tindran lloc el 3 i 17 d'abril a les 19:30, i serà necessària la inscripció prèvia.

A banda d'un factor integrador, l'impuls de les economies familiars migrants, sustentades en molts casos amb xicotets restaurants o negocis, és un dels objectius marcats per Cuines Migrants. El benefici es pretén traslladar a la societat valenciana reforçant la cohesió amb les cultures presents als barris de la ciutat i enriquint-la amb la incorporació de realitats diverses a l'àmbit gastronòmic.

També et pot interessar

stats