Cubans residents a València denuncien problemes per comunicar-se i rebre informació sobre les protestes

Yaisen Díaz i Xabier Alborja, que no poden tornar a Cuba, destaquen a À Punt que el poble s'ha cansat del règim

Els cubans Yaisen Díaz í Xabier Alborja a València
Els cubans Yaisen Díaz í Xabier Alborja a València / À Punt NTC

Els esdeveniments de Cuba amb les històriques protestes dels cubans cap al règim comunista es viuen amb molta inquietud pels nombrosos residents i exiliats a l'exterior. Els cubans continuen protestant arreu del món, sobretot a Miami des d'on exigeixen una solució. En À Punt hem volgut polsar la seua opinió i a València hem parlat amb Yaisen Díaz que fa més de 22 anys que viu a Espanya i amb el seu cosí Xabier Alborja. Cap dels dos pot tornar al seu país.

Yaisen Díaz denúncia que el govern ha tallat la comunicació i es pot telefonar però només als telèfons fixos, ja que els mòbils no funcionen i això "si tens sort de poder parlar amb els familiars". Com molts cubans el que saben de les protestes cap al govern "és el que ens arriba per les xarxes". "Ahir no podíem comunicar, i hui ens entren vídeos dels altres dies, ja que està costant molt que arribe la informació", afirma.

Xabier Alborja afirma sobre el règim militar que governa Cuba des de 1959, que estan "cansats" i que "ja no podem més". "Estan pegant palisses, que és el que sempre han fet i el món no ha vist. La policia està detenint la gent en un país on no pots dir res", en referència a la falta de llibertats i de democràcia de Cuba.

"Estan donant pallisses, que és el que sempre han fet i el món no ha vist. La policia està detenint a la gent en un país on no pots dir res" Xabier Alborja - Cubà resident a València

En aquest sentit, Yaisen Díaz, considera que si en el seu moment la revolució cubana va tindre una raó de ser, "la legitimitat de la revolució cubana es va perdre fa molt temps quan els líders es van enclaustrar en el poder". Així els acusa de no voler escoltar el poble, els periodistes, els intel·lectuals, els artistes, ni les noves generacions i "el poble ja s'han cansat".

Els familiars busquen els detinguts

Mentrestant a Cuba, les forces de seguretat mantenen el fort desplegament policial als carrers després de sufocar les manifestacions, i els cubans continuen sense servei d'internet. De moment, es desconeix la xifra exacta de detinguts, però les organitzacions internacionals els compten per centenars.

Molts cubans continuen buscant els seus familiars detinguts. La que ja ha tornat a casa és la youtuber Dina Star a qui van detindre en directe mentre participava en un programa de televisió espanyol.

El govern cubà lleva els aranzels

En un intent per silenciar les protestes, Cuba ha llevat els aranzels i els turistes podran portar a l'illa queviures i medicines de l'estranger. És una mesura excepcional, aprovada d'urgència, que es mantindrà només fins al 31 de desembre.

Díaz-Canel reconeix excessos

Per la seua banda, el president cubà Díaz-Canel ha tornat a fer una crida a l'orde i a la reconciliació. També ha reconegut que s'han pogut cometre excessos a l'hora de sufocar les protestes. Un canvi de to després de les tensions dels últims dies per la millora de les llibertats i les condicions de vida.

També et pot interessar

stats