Una inèdita onada de protestes recorre Cuba al crit de "llibertat i fora la dictadura"

El president Díaz-Canel ha instat els comunistes a eixir als carrers a punt per al "combat" com a resposta a les protestes, amb centenars de detinguts i enfrontaments

Policies arresten a manifestants enfront del capitoli de Cuba aquest diumenge, a l'Havana (Cuba)
Policies arresten manifestants enfront del Capitoli de Cuba aquest diumenge, a l'Havana (Cuba) / Ernesto Mastrascusa (Efe)

Manifestacions inèdites a Cuba on milers de persones han eixit als carrers al crit de "fora la dictadura". Unes protestes que no es veien al país des de feia 60 anys. Milers de cubans han ocupat els carrers aquest diumenge en diverses poblacions de l'illa per a protestar contra el govern al crit de "llibertat!", en una jornada que s'ha saldat amb centenars de detinguts i enfrontaments, després que el president Miguel Díaz-Canel comminara els seus partidaris a eixir contra els manifestants.

Les marxes han començat de manera espontània en un poble del sud-oest, San Antonio de los Baños, i s'han estés ràpidament com la pólvora a les principals ciutats de Cuba i fins i tot Miami. Les imatges de centenars de persones marxant enmig de crits de "fora la dictadura", "pàtria i vida", "no tenim por" o "llibertat" pels carrers d'aquest poble han encés la metxa en les xarxes socials i han donat inici a les protestes a tot Cuba.

El president Díaz-Canel ha cridat els comunistes revolucionaris a eixir al carrer per a contrarestar les protestes. "L'ordre de combat està donada, al carrer els revolucionaris", ha exhortat el mandatari en una compareixença televisiva especial. De fet, a l'Havana s'han produït enfrontaments violents entre els manifestants i partidaris del govern i hi ha centenars de detinguts. En quasi tota l'illa regeix un toc de queda nocturn per la pandèmia, per la qual cosa les persones que estiguen al carrer de nit poden ser detingudes.

"L'ordre de combat està donada, al carrer els revolucionaris" Miguel Díaz-Canel - President de Cuba

Les protestes més importants des de 1994

Cuba està immersa en la pitjor crisi econòmica en 30 anys, una crisi agreujada per la pandèmia. Hi ha escassesa de medicaments i talls d'electricitat continus. Aquestes són les protestes més importants contra el castrisme des de 1994, quan milers de persones van eixiral carrer a la capital en l'anomenat Maleconazo.

La congressista republicana per Florida María Elvira Salazar ha indicat que aquestes protestes poden ser "el principi de la fi" del règim comunista, en el poder des de gener de 1959.

Organitzacions denuncien la repressió policial

La Comissió Interamericana de Drets Humans ha denunciat haver rebut informes sobre l'ús de la força i agressions a Cuba i ha reclamat al govern que respecte el dret a les protestes i que s'avinga a l'obertura democràtica del país.

Per la seua banda, Amnistia Internacional (AI) ha denunciat també repressió policial. L'ONG ha informat que es manté una forta presència militar als carrers i que la protestes que han continuat durant la nit han sigut reprimides per la policia, amb ferits, amenaces i detencions arbitràries. En un missatge en Twitter, Erika Guevara Rosas, directora d'AI per a les Amèriques, ha assenyalat que "es reporten persones ferides per trets de la policia, detencions arbitràries, amenaces i atacs a periodistes, forta presència militar als carrers i un govern intolerant".

El govern dels Estats Units, "molt preocupat"

El govern dels Estats Units està "molt preocupat" per les crides al "combat" que ha fet el president Díaz-Canel, per a detindre les protestes contra el règim a l'illa, alhora que ha defensat la "llibertat d'expressió i reunió" dels cubans. La subsecretària d'Estat interina de l'Oficina d'Assumptes de l'Hemisferi Occidental dels EUA, Julie Chung, ha subratllat el suport de l'administració de Biden al dret dels cubans a manifestar-se pacíficament.

Condemnen el govern cubà

El secretari general de l'Organització d'Estats Americà (OEA), Luis Almagro, ha expressat la seua condemna al "règim dictatorial" de Cuba per "cridar civils a reprimir" els manifestants i promoure la confrontació. També la Comissió Interamericana de Drets Humans (CIDH) ha denunciat que ha rebut informació sobre l'ús de la força, detencions, agressions a manifestants i periodistes.

Els líders de l'exili, agrupats en l'Assemblea de la Resistència Cubana, han subratllat que l'eixida del règim castrista "no és negociable" i han demanat al poble cubà que seguisca als carrers perquè és l'única manera d'aconseguir el seu propòsit.

També et pot interessar

stats