Espanya expressa el respecte el dret de manifestació a Cuba

El govern espanyol també anuncia que estudiarà vies d'ajuda per a pal·liar els efectes de la crisi en el poble cubà

Un grup de dones es reuneix prop de l'estació de policia del carrer Zanja, en l'Havana (Cuba) per a exigir que alliberen els seus familiars detinguts
Un grup de persones es reuneix prop de un centre policial a l'Havana (Cuba) per a exigir que alliberen els seus familiars detinguts / Yander Zamora (Efe)

El Govern d'Espanya ha demanat aquest dimarts a les autoritats cubanes que "respecten" el dret fonamental de tots els ciutadans a manifestar-se "lliurement i pacíficament", després que Cuba estiga vivint aquests dies mobilitzacions històriques i inèdites contra el govern de l'illa.

En un comunicat que ha fet públic el Ministeri d'Afers Exteriors, l'executiu admet que segueix "amb molt d'interés i molt de prop" els esdeveniments registrats a l'illa, i que està "a l'expectativa" de veure com evoluciona la situació.

"Cuba pateix una crisi en la qual conflueixen diversos elements entre els quals destaquen la crisi econòmica, així com una caiguda del turisme derivada de la Covid-19. Per a afrontar aquesta situació cal incrementar el ritme de les reformes", afig la nota.

També ha manifestat la preocupació per les "greus caresties" que pateix la població cubana, agreujades per la pandèmia, i estudiaria formes d'ajuda per a pal·liar la situació.

El pronunciament de l'executiu arriba després que mitjans opositors cubans informaren de protestes i de l'arrest de la corresponsal d'Abc a Cuba, Camila Acosta. Hores abans que es produïra l'arrest, la periodista havia estat cobrint les protestes que s'estan produint en la capital cubana contra el govern de Díaz-Canel.

Casado i Arrimadas condemnen la detenció de la corresponsal d'Abc

La presidenta de Ciutadans, Inés Arrimadas, ha expressat la seua "ferma condemna" per la detenció de la corresponsal del diari Abc a Cuba Camila Acosta i ha criticat que el "silenci" del govern davant aquest arrest "avergonyeix". Així ho ha traslladat en un comentari publicat en la xarxa social Twitter per a arremetre també contra "tots els atacs del règim castrista a la premsa lliure i al conjunt dels demòcrates".

També el president del PP, Pablo Casado, ha exigit l'alliberament de la periodista Camila Acosta. Així ho ha traslladat el líder del PP en un missatge que ha publicat en la xarxa social Twitter en el qual també ha sostingut que "Sánchez ha de defensar els demòcrates i trencar amb els dictadors".

Reaccions de la comunitat internacional

Les inèdites protestes a Cuba contra la dictadura han provocat un seguit de reaccions en la comunitat internacional. Josep Borrell, alt representant de la Unió Europea per a Política Exterior i de Seguretat, ha demanat al règim castrista que "escolte el descontentament dels manifestants". Per la seua banda, el president del Brasil, Jair Bolsonaro, s'ha solidaritzat amb els manifestants i les organitzacions cubanes a l'exterior pressionen perquè el govern de Biden s'hi implique. En el sentit contrari, el president veneçolà, Nicolás Maduro, ha enviat el suport al govern de Díaz-Canel.

Calma tensa en una Cuba sense internet

Mentrestant, ara hi ha certa calma tensa als carrers que, d'altra banda, estan pràcticament presos per les forces de seguretat. No hi ha servei d'internet i centenars de persones estan encara detingudes. De moment no existeix una xifra oficial de detencions, ja que les autoritats no han difós informació, però activistes locals han elaborat una llista provisional en la qual figuren 65 noms sols a l'Havana.

La imatge del dia la van protagonitzar les desenes de dones que es van concentrar davant les comissaries de policia a l'Havana, per a indagar sobre el parador dels seus marits, fills i afins arrestats o desapareguts durant els successos del diumenge.

Les marxes massives arriben en un moment en què la pandèmia està causant estralls entre la població. S'han agreujat els problemes d'escassesa d'aliments i medicines i hi ha continus talls en l'electricitat.

Cuba acusa els EUA d'incitar les manifestacions

El president de Cuba ha tornat a culpar als Estats Units d'estar darrere de les manifestacions i a l'embargament que aqueix país manté sobre Cuba des de fa sis dècades del gruix de les penúries econòmiques que travessa l'illa. El partit comunista s'ha reunit en les últimes hores per a analitzar la situació, una reunió en què ha estat present Raúl Castro.

El secretari d'estat nord-americà ha desmentit categòricament estar darreres de les manifestacions. Per la seua banda, la portaveu de la Casa Blanca, Jen Psaki, ha dit que de moment no hi ha cap canvi de política cap a Cuba, però ha assegurat que les protestes han provocat que la Casa Blanca avalue "com pot ajudar directament al poble cubà". El govern de Biden va demostrar fa a penes tres setmanes que no tenia especial interés a revocar la política de Trump, en votar contra de la resolució anual de l'ONU que condemna l'embargament estatunidenc, en lloc d'abstindre's, com va fer l'executiu de l'expresident Obama. 

També et pot interessar

stats