Creu Roja distribuirà a famílies vulnerables targetes moneder a partir d'abril per a supermercats

El Consell de Ministres aprova el decret que concedeix a Creu Roja una subvenció de 100 milions per a implementar el programa finançat amb fons europeus d'assistència a famílies amb fills en situació de pobresa severa

Servei d'aliments de Creu Roja per a les famílies més necessitades en una imatge d'arxiu
Servei d'aliments de Creu Roja per a les famílies més necessitades en una imatge d'arxiu / Creu Roja

El Consell de Ministres aprova aquest dimarts el decret que concedeix a Creu Roja una subvenció de 100 milions d'euros per a implementar enguany el programa del Fons Social Europeu Plus d'assistència material bàsica per a famílies amb fills en situació de pobresa severa (amb ingressos inferiors al 40% de la renda mitjana).

Així, el Ministeri de Drets Socials entregarà a partir d'abril i fins a final d'any a través de Creu Roja targetes moneder destinades a famílies vulnerables amb fills, que podran canviar en supermercats per diversos productes, sobretot d'alimentació i higiene.

D'aquesta manera es posa en marxa un nou model d'atenció, finançat amb fons europeus, per a substituir el lliurament directe d'aliments a les famílies, tal com es va acordar amb les comunitats autònomes el 2021.

Està dirigit a unes 70.000 llars, segons ha explicat la secretària d'Estat de Drets Socials, Rosa Martínez: "Passem d'entregar bosses d'aliments a entregar targetes electròniques o vals canviables perquè les famílies tinguen la capacitat de decidir què és el que compren, i així s'incrementa l'oferta i la possibilitat de decidir els tipus d'aliments i productes que poden adquirir", ha destacat Martínez.

Quantia de les targetes: de 130 a 220 euros mensuals fins a un any

La quantia de les targetes es fixa en funció del nombre de membres de les famílies: un adult i un menor, 130 euros al mes; un adult amb dos menors, 160 euros; quatre membres, 190 euros; i cinc membres o més, 220 euros.

Els adults no han de ser necessàriament pares; poden ser oncles, avis i qualsevol altre major d'edat que estiga a càrrec dels xiquets. En funció de les seues necessitats, es recarreguen les targetes amb les quantitats per un, dos o tres mesos i poden mantindre's fins a un període màxim d'un any, han detallat fonts del Ministeri de Drets Socials.

El finançament enguany està a càrrec de la part estatal del Fons Social Europeu Plus, per la qual cosa les comunitats poden reservar el tram autonòmic fins a l'any vinent. El programa, que es mantindrà durant 7 anys, està dotat en cada exercici amb 100 milions d'euros per a l'atenció d'unes 10.000 famílies amb fills en situació de pobresa severa.

Un programa limitat que es pot complementar amb altres ajudes

Des de Drets Socials reconeixen que es tracta d'un programa limitat i que no cobreix totes les necessitats d'alimentació, i recorden que els serveis socials de les comunitats que els atenen poden complementar-los en funció de les necessitats.

Les famílies que reben aquestes targetes poden continuar recorrent a altres ajudes facilitades per les entitats socials, com els bancs d'aliments, que continuaran funcionant i rebent finançament per altres vies, com la recaptació de la casella del 0,7% de la Renda, entre d'altres programes.

També et pot interessar

stats