Es crea a Espanya la primera aplicació del món per a detectar denúncies falses
L’eina, anomenada VeriPol, ja s‘ha habilitat en totes les comissaries de la Policia Nacional.
La Policia Nacional ha posat en marxa la primera aplicació informàtica de tot el món capaç de detectar denúncies falses de manera automàtica en casos de robatoris amb violència i intimidació o estirons. L‘eina, anomenada VeriPol, ja s‘ha habilitat en totes les comissaries d‘Espanya.
La precisió que s’aconsegueix amb aquest sistema és del 90%, davant del 75% dels policies experts. La finalitat d’aquesta eina és desencoratjar els ciutadans de presentar denúncies falses i, així, evitar l‘ús innecessari de recursos policials i optimitzar l‘esforç i el temps cap a altres tasques.
L‘aplicació és completament automàtica i funciona mitjançant la identificació del delicte basant-se en el text de la denúncia, i per això no no necessita cap informació per part de l’usuari. El programa processa el text mitjançant l‘extracció de característiques útils per a la seua classificació i la utilització de tècniques de processament del llenguatge natural, de manera que, després de passar-les a un model matemàtic, estimen la probabilitat de falsedat de la denúncia.
VeriPol també extrapola i identifica patrons de comportament a partir de les dades, un fet que permet entendre quines són les característiques que més diferencien les denúncies falses de les vertaderes.
El model va ser provat el 2015 per un conjunt de més de mil denúncies presentades a tot Espanya, i demostra una millora dels índexs de casos resolts del 80%. La base incloïa 534 denúncies vertaderes i 588 falses que només presentaven la declaració del reclamant, sense més informació.
A Múrcia i a Màlaga es va dur a terme un experiment pilot amb l‘aplicació el mes de juny d'enguany passat. En només una setmana, en ambdues ciutats es van detectar i tancar quasi 65 denúncies falses, mentre que la mitjana de casos detectats i tancats en els mesos de juny dels nou anys anterios va ser de menys de 16. Açò suposa una proporció d‘èxit del 81,6% per a Múrcia i del 84,8% per a Màlaga.