La covid ressuscita la ronya, una epidèmia dins de la pandèmia

Especialistes avisen d'una explosió de casos associada als confinaments i els retards en els diagnòstics

Un home afectat per la ronya
Un home afectat per la ronya / À Punt NTC

La pandèmia de coronavirus ha fomentat una autèntica explosió de casos de ronya a tot Espanya. És l'advertència que llancen dermatòlegs i metges d'atenció primària, que alerten que la sanitat pública ha detectat en l'últim any un repunt d'una malaltia que feia molt de temps que tenia incidències baixes. Segons diuen, abans que esclatara la crisi sanitària era estrany veure'n un cas i ara en diagnostiquen pacients pràcticament cada dia. Els confinaments, els retards en els diagnòstics per la saturació dels ambulatoris i la resistència de l'àcar que causa aquest trastorn cutani semblen estar darrere de l'augment, que en algunes zones sanitàries arriba al 30%.

És el cas de l'àrea que comprén l'Hospital Peset de València, segons certifica un estudi sobre la incidència de la ronya durant la pandèmia liderat per Álvaro Aguado, dermatòleg en aquest centre. En declaracions al programa A la Ventura ha explicat que la investigació compara dos períodes de temps, els dèsset mesos anteriors a la covid-19 i els dèsset posteriors al començament de la crisi. El facultatiu no parla obertament d'epidèmia, però apunta conclusions clares: "La xifra de casos ha pujat de manera molt marcada", recalca. 

Entre els motius de l'augment d'infeccions, els especialistes assenyalen el confinament, perquè incrementa el contacte estret en l'àmbit familiar. Però també la mobilitat posterior quan progressivament s'anaven alçant les restriccions, ja que facilitava que es disseminara la malaltia, detalla Aguado. 

Medicaments i neteja, les claus per a tractar la ronya

Un àcar de huit potes, el Sarcoptes scabiei, és el paràsit responsable d'aquesta malaltia, molt comuna en tot el món. L'àcar femella se soterra davall de la pell i forma un túnel on deposita els ous. Quan fan eclosió, les larves s'obrin camí cap a la pell, on maduren i poden disseminar-se a altres àrees de l'epidermis o fins i tot a altres persones. També es queden emmagatzemades en roba, sofàs i altres superfícies on es deposita la pell morta, afegeix el dermatòleg. La forta picor que provoca la ronya és el resultat de la reacció al·lèrgica del cos als àcars, els ous i les seues deixalles.

La malaltia es tracta habitualment amb medicaments que, a pesar de tindre bona taxa d'efectivitat, es poden quedar curts. Com apunta el facultatiu, aquests tractaments han de completar-se amb bones mesures de desinfecció i neteja del mobiliari domèstic. Una premissa que no sempre es compleix i que impedeix aconseguir eliminar del tot l'àcar responsable de la ronya. 

També et pot interessar

stats