Una veïna d'Alcoi denuncia que pateix sarna per un focus de coloms prop de sa casa

Rocío Bustos assegura que se sent abandonada per l'administració després de més d'un any amb erupcions cutànies que li apareixen quan obri les finestres

Dona sarna coloms Alcoi

Un focus de coloms en un edifici abandonat al costat de sa casa és un maldecap constant des de fa ja més d'un any per a una veïna d'Alcoi. Rocío Bustos denuncia que s'ha contagiat de sarna, un trastorn cutani que provoca fortes picors en la pell, a causa dels excrements que deixen aquests animals en les finestres de la seua vivenda. Des de l'estiu passat conviu amb aquesta malaltia que li ha capgirat la vida i per a la qual les autoritats locals de municipi no li han donat encara solució, a pesar d'haver denunciat el problema a l'Ajuntament.

Tot va començar l'agost de 2020. Rocío, que s'havia instal·lat feia poc en un habitatge del centre d'Alcoi, va començar a notar-se la pell seca, amb una mena de granellada. No sabia què l'originava i, després de diverses visites i diagnòstics erronis, el metge va determinar que les erupcions les provocaven animals.

Segons relata la dona, la causa del problema que arrossega des de l'any passat és la població de coloms que niuen en l'edifici confrontant a sa casa. Una finca deshabitada que l'Ajuntament va demolir i que està en un estat de salubritat qüestionable. La proliferació d'aquestes aus al voltant de la seua residència l'ha obligat a mantindre les finestres tancades i barrades durant mesos: "Tinc por d'obrir-les, cada vegada que ho faig m'ix un brot", conta a À Punt NTC.

Rocío assegura que se sent abandonada per les autoritats locals i Salut Pública i lamenta que ningú pose solució al seu calvari perquè "es passen el problema d'uns a altres". Des de 2020 reclama al consistori, sense èxit, que instaure més control en la població d'aquestes aus, i l'ha denunciat pels danys físics i psicològics que li ha provocat la malaltia.

Els tractaments que li ha receptat l'especialista, entre d'altres Sarcop, una pomada efectiva per a liquidar els àcars que provoquen la sarna, li han permés mantindre controlats els brots, però a un alt cost: "Tinc els nervis a flor de pell i l'estómac rebentat de la medicació", lamenta.

Per això, Rocío reclama solucions: "Demane que se sanege l'edifici i es controle la plaga de coloms, que no afecta només la meua finca. Hi ha una plaga de coloms a Alcoi", resol l'afectada. Des del consistori asseguren que controlen la població d'aquestes aus de forma temporal, que aquesta és la primera denúncia que reben i que Salut Pública no els ha contactat per a notificar-los cap cas de sarna provocada per coloms.

La sarna, una malaltia molt contagiosa

Un àcar de huit potes, el Sarcoptes scabiei, és el paràsit responsable d'aquesta malaltia, molt comuna en tot el món. L'àcar femella se soterra davall de la pell i forma un túnel on deposita els ous. Quan eclosionen, les larves s'obrin camí cap a la pell, on maduren i poden disseminar-se a altres àrees de l'epidermis o fins i tot a altres persones. La forta picor que provoca la sarna és el resultat de la reacció al·lèrgica del cos als àcars, els ous i les seues deixalles.

També et pot interessar

stats