Com reacciona el cos humà davant de la calor humida?

Els éssers humans evaporem l’aigua per a refrescar-nos de manera natural però, quan fa una calor molt humida, el cos té problemes per a hidratar-se i això fa augmentar-ne la temperatura

Efectes de la calor humida en el cos humà / À Punt NTC

Hem patit una segona nit bascosa, que en alguns punts de la costa ha superat el 90% d’humitat. Veus expertes recalquen que suar és el millor mecanisme per a refrigerar el cos, però amb certs límits. I atenció, perquè la tan anhelada calor seca també pot tindre els seus perills.

El cos humà s’assembla molt al simple mecanisme d'una botija. “Quan l’aigua líquida passa d'aigua a vapor absorbeix una quantitat d’energia gegantesca”, ens explica Rafa Royo, professor de Termodinàmica de la Universitat Politècnica de València. “Aleshores, hem d’evaporar aigua per a refrescar-nos, ja que el cos humà es refreda de manera natural evaporant-ne”.

Ara bé, tot té un límit. Si suem amb una humitat ambient del 20 % ens refrigerem però, si aquesta humitat puja fins al 80%, tenim un problema: a la pell li costa més hidratar i el cos s’escalfa. “Hem arribat a humitats del 80-90%, i puntualment del 100%. Per tant, de nit, amb temperatures de 27 i 28 graus i aquestes humitats, el cos no descansa”, exposa Adrià Revert, meteoròleg d’À Punt.

I un avís per als amants de la calor seca i aduladors del deu Ra: “A Egipte no sues; no obstant això, pots morir deshidratat, perquè no t’adones que estàs evaporant molta aigua”, aclareix Royo.

Tinguem temps sec o humit, el millor remei serà sempre hidratar-se constantment.

També et pot interessar

stats