Les Corts volen reconéixer el 33% de discapacitat als menors amb càncer

Les famílies de menors malalts de càncer poden tindre els drets derivats del reconeixement de la discapacitat.

La Comissió de Política Social i Ocupació de Les Corts Valencianes ha reconegut este dimecres de manera unànime un 33% de discapacitat als menors de zero a 14 anys amb càncer en el moment en què se'ls diagnostique la malaltia. Tots els grups parlamentaris han fet pinya al voltant d'esta Proposició No de Llei (PNL) conjunta que ha defensat el diputat no adscrit Alberto García Salvador, que pretén modificar l'actual legislació tal com ho demanen l'associació Aspanion-Xiquets amb Càncer de la Comunitat Valenciana o la seua homòloga estatal, la Federació Espanyola de Pares amb Xiquets amb Càncer.

Amb la votació de la proposta de resolució, les Corts insten al Consell de la Generalitat a demanar al Govern d'Espanya la modificació del Reial Decret 1971/1999, de 23 de desembre, de procediment per al reconeixement, declaració i qualificació del grau de discapacitat. Aquesta petició demana que s'incorpore en el capítol 11, el que correspon a neoplàsies -la multiplicació o creixement anormal de cèl·lules en un teixit de l'organisme-, un apartat que reculla l'obligatorietat de reconeixement del 33% de discapacitat als pacients menors de 14 anys des que són diagnosticats amb aquesta o una altra malaltia greu. Com també la implantació de criteris homogenis a totes les comunitats autònomes en relació amb el termini que haja d'haver-hi entre la sol·licitud i la cita per a la valoració dels menors; el termini de notificació de la resolució i la determinació del percentatge de discapacitat -sempre respecte del grau mínim del 33%-; les valoracions no presencials de la discapacitat, amb l'objectiu d'evitar riscos als malalts immunodeprimits; i la concessió de la targeta provisional d'estacionament des del diagnòstic.

Coses menudes que faciliten la vida de les famílies

"Són mesures que semblen poca cosa, però per a les famílies amb xiquetes i xiquets amb càncer són d'una gran ajuda, faciliten la vida", afirma el president d'Aspanion, Jesús María González, a À Punt en acabar la Comissió de Política Social a la qual ha sigut convidat a assistir. "El que pretenem amb iniciatives com aquesta és visibilitzar un problema que vieuen moltes famílies; només amb la visibilització poden donar-se solucions a qui més les necessita", ha explicat González.

La PNL aprovada unànimement per Les Corts és semblant a la que el Congrés dels Diputats va ratificar el febrer de 2017. Ara fa un any, la Cambra baixa també va instar el Govern espanyol, amb el vot favorable de tots els grups de l'arc parlamentari, a modificar la normativa vigent en matèria dels terminis i el reconeixement de la discapacitat dels menors amb càncer i altres malalties greus. Però encara hui no hi ha un criteri coherent entre les diferents comunitats autònomes respecte del procediment, la declaració i la qualificació del grau de discapacitat. La Comissió Estatal de Coordinació i Seguiment de la Valoració del Grau de Discapacitat -que depén del Ministeri de Sanitat, Serveis Socials i Igualtat- encara no ha modificat el Reial Decret esmentat. "Per a mi no té cap explicació, cap", afirma el president d'Aspanion. "Només busquem que les mesures d'ajuda, de suport, arriben com més prompte millor i la iniciativa aprovada hui per Les Corts ens anima a continuar lliutant", ha conclòs Jesús María González.

1.500 nous casos de càncer infantil i adolescent cada any

Quan es diagnostica un càncer a un menor, a més del patiment afectiu i físic que suposa la malaltia i el posterior tractament mèdic, les famílies estan obligades a canviar la rutina en les seues vides i a intentar fer compatible la dedicació al pacient, l'atenció a la resta dels fills i l'inevitable augment de la despesa que suposa. Molts dels progenitors, fins i tot, opten per abandonar el lloc de treball. El reconeixement del 33% o més de discapacitat a estos pacients pot alleugerir la dura realitat de les famílies amb menors d'edat amb càncer perquè els permet accedir a una sèrie de serveis, com ara prestacions econòmiques, tractaments de rehabillitació, suport educatiu personalitzat i ajudes al transport.

Cada any es diagnostiquen a Espanya 1.500 nous casos de càncer infantil i adolescent, dels quals 1.100 es produeixen en menors de zero a 14 anys, segons dades del Ministeri de Sanitat, Serveis Socials i Igualtat. El càncer és la segona causa de mort en la infància i la adolescència, tot just per darrere dels accidents de trànsit. No obstant això, la taxa de supervivència a cinc anys en menors malalts de càncer arriba al 80%, segons la Societat Espanyola d'Hemato-Oncologia Pedràtrica. Però una sola mort per càncer infantil, és massa.

També et pot interessar

stats