Córrer en verd
Una moda sueca, el 'plogging', estén pel món una nova pràctica esportiva, que combina córrer i recollir residus.
El jòguing combinat amb la paraula sueca plocka upp, que significa arreplegar, dóna com a resultat el plogging, l'última moda a Suècia pel que fa a tendències esportives. Consisteix a eixir a córrer amb una bossa per al fem i anar arreplegant totes les deixalles que es troben pel carrer. D'aquesta manera, s'entrellaça l'activitat esportiva amb la consciència medi ambiental, un duet que cada vegada té més seguidors arreu del món, també en les xarxes socials.
En Instagram, amb l'etiqueta #Plogging, els usuaris i les usuàries comparteixen vídeos en què es pot veure com arrepleguen llandes, papers i d'altres a les vies públiques i places. Ho descriuen com una mena de cerca del tresor, que té com a premi la foto final amb el recull de tots els objectes trobats durant la cursa. La moda s'ha estés a tots els racons del món, i es poden trobar ploggers de Rússia, Malàisia, Mèxic, Califòrnia o Austràlia. Precisament, a la ciutat australiana de Brisbane ha creat un perfil d'Instagram per a establir grups específics que tinguen com a objectiu netejar ciutat mentre s'ix a córrer.
A la Comunitat Valenciana, el col·lectiu Bioagradables organitza sovint activitats de neteja de platges amb les xarxes socials com a principal altaveu. L'última iniciativa va es va convocar a través d'un esdeveniment a Facebook per a netejar la platja de la Patacona, amb música de la batucada Kampatraix i un Biomarket, iniciativa que va aconseguir reunir prop de 300 persones i recollir 250 quilos de fem. "Nosaltres, el plogging, el veiem més com una afició o com una forma d'ajudar a mantindre la ciutat neta, perquè les persones estan molt sensibilitzades i els molesta fer esport i que el seu entorn estiga brut i ple fem", ha assenyalat Emilio Beladiez, president del col·lectiu.
Prendre consciència dels residus que creem
Bioagradables no ha organitzat de moment cap acció de plogging, -tot i que no descarta activitats semblants més avant-, però dirigeix constantment iniciatives que volen conscienciar sobre l'impacte del fem en entorns com les nostres platges."La sensibilització és molt important. Hi ha moltes persones que no són conscients de la responsabilitat que tenen respecte als residus", ha comentat Beladiez.
Un exemple és el projecte #PlasticFriendly, que s'ha finançat de manera col·lectiva a través de crowdfunding. La idea consisteix a organitzar tallers de reciclatge portàtil de residus a les costes. El primer d'ells serà aquest mateix dissabte en el marc del festival urbà Distrito 008 de València. La proposta pretén que la ciutadania adquirisca consciència sobre la problemàtica que implica que hi haja fem a les nostres costes.
Segons les últimes xifres del Ministeri d'Agricultura i Pesca, a les platges del Mar Mediterrani, el 72% de residus que s'aboquen a la mar són plàstics: filtres de cigarrets, gots, tapes, bosses, etc. L'erosió d'aquest material desprén substàncies tòxiques que afecten l'ecosistema marí i també poden tindre conseqüències negatives per a la salut de les persones.
De fet, un estudi del departament d'Enginyeria Química la Universitat d'Alacant assenyala que cada quilo de sal de la Comunitat Valenciana conté entre 65 i 117 micropartícules de material plàstic. Dades que posen de manifest una realitat sobre què les organitzacions medi ambientals fa temps que criden l'atenció. En aquest cas, és la ciutadania la que s'ha llançat a fer la seua contribució a través del plogging o de col·lectius com Bioagradables. Tot per a aconseguir entorns més sostenibles perquè el rastre humà es convertisca en només que una petjada en l'arena.