Córrer per Ucraïna o per a trencar rècord amb més de seixanta anys: cinc històries personals darrere de la Marató

Presentem dos refugiats ucraïnesos i tres corredors veterans, que expliquen en A Córrer per què és tan important per a ells participar en la cursa d'aquest diumenge

Dos ucraïnesos participaran a la marató per a visibilitzar la guerra d'Ucraïna
Dos ucraïnesos participaran a la marató per a visibilitzar la guerra d'Ucraïna / A Córrer

La Marató de València celebra aquest diumenge una de les edicions més especials: 42 anys dels 42 quilòmetres que conformen la cursa. Una cita imprescindible per als amants de l'atletisme, que busquen la superació personal i gaudir de l'esport en una de les proves més dures.

Les preparacions per a participar en la Marató comencen mesos abans, però la il·lusió creix segons arriba el dia. És el cas de Mikhailo i Tatiana, dos joves ucraïnesos que viuen provisionalment a València des que va esclatar la guerra al seu país.

Afronten la prova amb determinació i un objectiu molt clar: donar visibilitat a la situació que encara viu el seu país i mostrar públicament suport als seus compatriotes, sobretot a la família i els amics que es troben a Ucraïna.

Mykhaylo i Tatyana entrenen per a la marató
Mykhaylo i Tatyana entrenen per a la marató / A Córrer

Mikhailo, que vivia a Mikolaiv, al sud de l'estat, va viatjar al gener a Roma a preparar-se per a la seua primera marató. Ja havia començat la guerra i va decidir deixar la seua feina, que tenia lligams amb una empresa russa, i buscar feina en altres països europeus. Finalment en va trobar a València. Conta amb llàgrimes als ulls a les càmeres d'A Córrer que el germà de son pare continua allí amb la seua família, i que espera tornar a veure la seua ciutat.

Bona part de la família i amics de Tatiana també continuen a Ucraïna. Ella va arribar a València en març fugint de la guerra.

Junts correran aquest diumenge amb la bandera del seu país penjada al muscle. "Som ucraïnesos i tenim molta força a dins", explica Mikhailo. "Hem d'enviar tot el nostre suport als nostres amics que continuen lluitant allà".

Trencar rècords a partir dels seixanta

Vicent, Magdalena i Paco, corredors veterans
Vicent, Magdalena i Paco, corredors veterans / A Córrer

L’edat és tan sols un número per a Vicent, Magdalena i Paco. Els tres superen els 65 anys, però això no és cap obstacle per a participar en la carrera. De fet, ho fan amb una idea clara: batre rècords en les seues categories

Vicent Úbeda ha complit els 67 i l'any passat va batre el rècord d'Espanya en la categoria M65 amb un temps de 2 hores i 54 minuts. El seu principal competidor enguany és ell mateix, i espera batre la seua marca. Confessa, però, que no està al 100% a causa d'una lesió de la qual no està completament recuperat. "El més important és poder acabar-la, i si faig millor marca, millor que millor". Les ganes romanen intactes i es descriu com una persona "molt competitiva", per això està preparat "per a donar tot el que tinc".

Per a Magdalena Vila, també de 67 anys, l'objectiu és baixar de les 3 hores i 30 minuts, perquè així batria el rècord d'Espanya en la seua categoria, F65. "He fet una preparació més dura, però físicament estic pitjor que l'any passat", explica Magdalena. Així i tot, encara la cursa amb una gran positivitat: "crec que arribaré a la meta molt bé".

A Paco Martí, de 70 anys, també li ha costat recuperar-se d'una lesió que ha sigut més llarga de superar de l'esperat. Ja està bé, però la baixa no li ha permés entrenar tant com necessitava. No obstant això, participa en la cursa amb la intenció de batre el rècord d'Espanya en la categoria M70. Aquesta és la seua marató número 58 i l'ànim no decau: "si no s'aconsegueix en aquesta s'intentarà en una altra", diu Paco, que arrancarà la carrera amb "la convicció que tinc sempre que puc aconseguir-ho". Tot un exemple de superació i d'amor per l'esport.

També et pot interessar

stats