El coronavirus també es transmet per les cèl·lules del sistema immune

Un equip d'investigadors de l'Hospital 12 d'Octubre de Madrid han descobert també la manera de combatre'l

Imatge d'una mostra de SARS-CoV-2 en laboratori
Imatge d'una mostra de SARS-CoV-2 en laboratori / Reuters

Un equip d'investigadors espanyols ha demostrat que el virus SARS-CoV-2, responsable de la Covid-19, es transmet també a través de cèl·lules del sistema immune i de manera paral·lela han descobert la manera de combatre'l.

La troballa l'han feta investigadors del Laboratori de Virologia i VIH de l'Institut d'Investigació de l'Hospital 12 d'Octubre de Madrid, que han publicat els resultats del seu descobriment en la revista científica Plos Pathogens.

Els investigadors, segons ha informat l'hospital, han comprovat que el virus responsable de la Covid pot utilitzar cèl·lules immunes de l'organisme per a tindre més possibilitat d'infectar altres cèl·lules i que a partir d'aquest coneixement la infecció pot inhibir-se o contrarestar-se utilitzant unes determinades molècules (conegudes com glicomimètiques).

El descobriment d'aquest nou mecanisme demostra que el virus té a la seua disposició un conjunt de claus per a entrar en la cèl·lula, permetre la infecció i afavorir-ne la multiplicació.

Les cèl·lules, ha detallat els investigadors, tenen receptors en la superfície que els virus poden usar per a adherir-s'hi i també una espècie de pany per a entrar, i que per a aconseguir-ho, els virus disposen d'un arsenal de proteïnes que els permeten travessar la frontera cel·lular.

En la Covid-19, una proteïna (l'spike ) que està present en la superfície permet que el virus entre en les cèl·lules humanes quan interactua amb un receptor (anomenat ACE2) que està present de manera habitual en les cèl·lules infectades.

Els científics de l'Hospital 12 d'Octubre de Madrid han descobert que eixa proteïna interactua a més amb altres receptors diferents, i pot establir una relació amb la família de les lectines que hi ha en les cèl·lules immunitàries.

La interacció suposa que aquestes cèl·lules reconeguen a la proteïna spike gràcies als sucres que té en la superfície i quan les reconeix "els obrin les portes, col·laborant en la infecció i en la resposta immunitària dels pacients”, segons ha explicat el doctor Rafael Delgado, cap de secció de Microbiologia, responsable del Laboratori de Virologia i VIH i professor de la Universitat Complutense.

A més, les lectines podrien tindre també una participació important en la resposta inflamatòria pulmonar que tenen alguns pacients i que pot arribar a ser molt greu, ha destacat l'hospital.

Molècules per a combatre amb el virus

Al costat del descobriment del nou mecanisme de transmissió, els investigadors han trobat la manera de combatre'l, utilitzant unes molècules capaces de disfressar-se i d'imitar l'aparença dels sucres que té el virus en la superfície i així el confonen i l'enganyen.

Els resultats van ser anunciats fa ja diversos mesos de manera preliminar però utilitzant pseudovirus i ara les conclusions s'han confirmat utilitzant el virus SARS-CoV-2 autèntic en interacció amb cèl·lules respiratòries humanes.

El treball s'ha realitzat en col·laboració amb grups d'investigació de França –l'Institut de Biologia Estructural de Grenoble– i d'Itàlia –Universita degli Studi di Milà.

També et pot interessar

stats