El coronavirus resisteix al litoral nord i avança pel Baix Segura

La incidència es dispara en poblacions com Altea, Callosa d'en Sarrià i el Pilar de la Foradada

Celebració de Halloween en la plaça de l'Esglèsia del Pilar de la Foradada el passat 31 d'octubre
Celebració de Halloween a la plaça de l'Església del Pilar de la Foradada el 31 d'octubre passat / Facebook: Ajuntament del Pilar de la Foradada

La Covid-19 consolida el repunt al litoral nord de la Comunitat Valenciana i comença a escampar-se també amb força per altres zones del sud, especialment punts de la Marina Baixa propers a Benidorm i a la comarca del Baix Segura. És la conclusió que llança l'última actualització del balanç per territoris que ha publicat aquest dimecres la Conselleria de Sanitat Universal, amb registres fins a l'1 de novembre. 

Després del pont de Tots Sants, la radiografia que deixa el coronavirus en l'àmbit municipal s'assembla prou a la del divendres passat pel que fa a la distribució territorial dels contagis. La incidència acumulada —proporció de positius per cada 100.000 habitants— creix en 89 poblacions, i la xifra de les que estan en risc extrem per propagació de Covid-19 —amb incidències superiors a 250 casos— augmenta fins a 24, tretze de les quals pertanyen en les comarques del nord.

La pandèmia es concentra amb força en el cordó costaner que conformen la Plana i el Baix Maestrat. Totes les poblacions des de Vinaròs fins a Moncofa, excepte Alcalà de Xivert, estan en risc mitjà, alt o extrem. Algunes superen el centenar de casos en incidència acumulada, com ara Torreblanca (269,11), Nules (188,88) o Benicàssim (147,03). 

A la ciutat de Castelló de la Plana, un dels punts que més preocupa en aquesta franja, les noves infeccions s'han estabilitzat l'última setmana. A pesar de la baixada en la corba, la incidència del virus continua sent elevada i situa la capital de la província com una de les ciutats valencianes amb un índex més alt de contagi: 201,42 casos per cada 100.000 habitants en les darreres dues setmanes. Continua allunyada de les altres grans pobacions, on la circulació del virus està més controlada: València (40,49) Alacant (36,15) i Elx (19,59). La tendència és també a la baixa a la localitat veïna d'Onda (160,13), però en canvi la pendent dibuixa un lent ascens en el cas d'Almassora (138,36).

El Baix Segura, d'altra banda, s'està consolidant com altre focus preocupant de Covid-19 amb epicentre al Pilar de la Foradada, on la incidència s'ha multiplicat per més de huit en només dues setmanes i ha passat de 31,32 casos als 264,02 actuals (risc extrem). Durant l'última setmana ha empitjorat de manera generalitzada la situació epidemiològica en tota la comarca, amb una dotzena de poblacions per damunt dels 50 casos en incidència que és el llindar de risc mitjà. Entre d'altres, les ciutats d'Oriola i Torrevella.  

Benidorm és altra de les poblacions que ha centrat l'atenció en les últimes setmanes pels repunts que ha registrat, en part relacionats amb el turisme internacional. La tendència després de Tots Sants és descendent, però la incidència es manté encara així en risc extrem (279,63) i la situa com la ciutat valenciana amb l'indicador més elevat.

Sense abandonar la Marina Baixa cal parar igualment atenció a la localitat veïna d'Altea, on la incidència s'ha disparat vora 130 punts en sols set dies i ja arriba a 168,45. A Callosa d'en Sarrià el virus també ha agafat força i repeteix la tònica: l'índex s'incrementa en més de 150 punts i se situa en 199,42 casos per cada 100.000 habitants. 

També et pot interessar

stats