Els 20 municipis valencians en risc extrem per contagi

El litoral de les comarques del nord i l'àrea de Benidorm són les zones on més ha empitjorat la situació epidemiològica en les dues últimes setmanes

Alguns dels pobles que presenten una major incidència acumulada a la Comunitat Valenciana / À Punt NTC

En només una setmana s'ha duplicat la xifra de municipis valencians en risc extrem per transmissió de Covid-19 —és a dir, amb incidència per damunt del llindar de 250 casos per 100.000 habitants, que marca el semàfor del Ministeri de Sanitat— i ha passat d'11 a 20. La meitat s'ubiquen en comarques del nord, on la pandèmia està escampant-se amb més velocitat. En total, en una de cada cinc poblacions valencianes la incidència acumulada supera la mitjana autonòmica, actualment en risc mitjà (54,4). Són 109 municipis on viuen vora 1,2 milions de persones.

Segons les dades per poblacions que ha actualitzat la Conselleria de Sanitat Universal aquest divendres, es consolida la tendència a l'alça dels contagis en el conjunt del mapa, però especialment al cordó litoral del nord del territori i l'àrea de Benidorm.

Els 20 municipis en risc extrem

El municipi amb la incidència més alta de tota la Comunitat Valenciana és la Mata, a la comarca dels Ports, amb 1.875 casos per cada 100.000 habitants. A més de la Mata, les comarques del nord sumen 11 municipis més en risc extrem. Amb l’excepció de l’Alcora, on viuen 10.405 habitants, són pobles menuts que no superen els 2.000 habitants. Això fa que amb pocs positius detectats la incidència es dispare ràpidament.

Pel que fa a les comarques del sud, destaca especialment la situació de Benidorm, on la taxa de contagi es dispara a 305,18 casos per cada 100.000 habitants, vora 50 més que divendres passat, i multiplica per sis la incidència de tota la Comunitat Valenciana. La capital turística és, de fet, l'única urbs de tot el territori que està en risc extrem de contagi, considerant només les que superen els 20.000 habitants. Benifato (Marina Baixa) i la Romana (Vinalopó Mitjà) són les altres dues localitats en risc extrem al sud del territori valencià.

Finalment, són cinc els municipis que superen els 250 casos per cada 100.000 habitants a les comarques centrals. Preocupen, sobretot, els positius registrats a Aiora, la capital de la Vall d’Aiora-Cofrents. Allí la incidència acumulada s’ha multiplicat per cinc en les dues últimes setmanes, en passar de 227,14 a 1.041,08 casos per cada 100.000 habitants. En els últims catorze dies Sanitat hi ha detectat 55 positius —17 són des de dimarts passat— en una població de poc més de 5.000 residents. És a dir, que vora l'1% del veïnat s'ha contagiat en les dues darreres setmanes.

També et pot interessar

stats