El repunt de la Covid-19 s'agreuja al litoral nord i a Benidorm

La corba de contagis està a l'alça en un centenar de municipis i en un de cada cinc la incidència supera la mitjana autonòmica

La província de Castelló registra la incidència acumulada més alta de tot Espanya, amb 144,8 casos per cada 100.000 habitants
La província de Castelló registra la incidència acumulada més alta de tot Espanya, amb 144,8 casos per cada 100.000 habitants / À Punt NTC

El repunt de la pandèmia després de la retirada de les restriccions el passat 9 d'octubre es consolida en els municipis valencians i agafa impuls especialment al cordó litoral del nord del territori i l'àrea de Benidorm. Les xifres per poblacions que ha actualitzat la Conselleria de Sanitat Universal aquest divendres no fan altre que confirmar la tendència a l'alça dels contagis en el conjunt del mapa, però especialment en aquestes àrees. 

La incidència acumulada del virus a catorze dies —paràmetre que mesura la proporció de positius per cada 100.000 habitants— augmenta en quasi un centenar de poblacions valencianes (99), i això implica que creix la xifra d'infeccions actives entre la ciutadania. Un altre registre preocupant: en només una setmana, la xifra de poblacions en risc extrem per transmissió de Covid-19 —és a dir, amb incidències per damunt del llindar de 250 casos que marca el semàfor del Ministeri de Sanitat— s'ha duplicat, en passar d'onze a vint. La meitat s'ubiquen en comarques del nord, on la pandèmia està escampant-se amb més velocitat. En total, en una de cada cinc poblacions valencianes la incidència acumulada supera la mitjana autonòmica, actualment en risc mitjà (54,4). Són 109 municipis on viuen vora 1,2 milions de persones. 

Els focus més preocupants

Ara mateix hi ha quatre punts calents de coronavirus a la Comunitat Valenciana on la pandèmia està més disparada i que requereixen especial atenció de les autoritats sanitàries.

Primer, el cordó litoral que conformen poblacions del Baix Maestrat, la Plana Alta i Baixa. Totes, des de Vinaròs fins a Moncofa, estan en risc mitjà o alt i per a les dues darreres setmanes presenten incidències acumulades que freguen o superen els cent punts. Benicarló (54,82), Cabanes (67,16) i Moncofa (59,64) són la única excepció en aquesta franja. La província de Castelló és l'única de tot Espanya en nivell d'alerta 3 o alt, segons els paràmetres del Ministeri de Sanitat, i té la incidència acumulada més alta del país (144,8).

L'avanç del virus és especialment notable Castelló de la Plana, que ja registra 228,96 casos per cada 100.000 habitants en l'última quinzena. És la capital de província amb pitjor situació epidemiològica amb diferència i frega ja el risc extrem de contagi —Alacant i València, amb 43,56 i 34,49 d'incidència, respectivament, es mantenen més o menys estables i en risc baix—. Preocupa també l'evolució de la pandèmia en localitats pròximes com ara Onda (184,15), on s'està celebrant la Fira 2021; i l'Alcora (326,39), on la incidència pràcticament s'ha duplicat en sols una setmana.

Un segon punt d'atenció està a l'àrea de salut de la Marina Baixa, especialment a la ciutat de Benidorm. La taxa de contagi es dispara a 305,18 casos per cada 100.000 habitants, vora 50 més que divendres passat, i multiplica per sis la incidència de tota la Comunitat Valenciana. La capital turística és, de fet, l'única urbs de tot el territori, considerant només les que superen els 20.000 habitants, que està en risc extrem de contagi. La pandèmia està en ascens també en altres localitats dels voltants, especialment a la costa: l'Alfàs del Pi (104,78), la Vila Joiosa (93,75), Altea (75,36) o, ja a la Marina Alta, Calp (94,32). 

El focus ubicat a la Vall de Cofrents-Aiora també s'agreuja, especialment a la capital comarcal, Aiora. La pandèmia està totalment disparada en aquest municipi, que ha multiplicat per cinc la incidència que tenia fa dues setmanes en passar de 227,14 a 1.041,08 casos per cada 100.000 habitants. En els últims catorze dies Sanitat hi ha detectat 55 positius —17 són des de dimarts passat— en una població de poc més de 5.000 residents. És a dir, que vora l'1% del veïnat s'ha contagiat en les dues darreres setmanes. 

Per últim, cal anar a l'extrem més meridional del territori. Al Pilar de la Foradada (Baix Segura) el creixement de la Covid-19 també és exponencial: la incidència acumulada es dispara més de cent punts en sols set dies i passa de 102,92 casos per cada 100.000 habitants divendres passat a 210,32 aquest, segons l'actualització de dades de Sanitat. De les grans ciutats (més de 20.000 habitants), és la tercera amb la taxa de contagis més alta, després de Benidorm i Castelló. Per ara, el repunt no s'ha replicat amb la mateixa força en altres poblacions importants del Baix Segura, com Torrevella o Oriola, on a pesar d'això el virus s'obri pas molt lentament. 

També et pot interessar

stats