El coronavirus augmenta un 45% les telefonades al Telèfon de l'Esperança, que atendrà a Nadal les 24 hores

Els que han perdut un ser estimat durant la pandèmia podrien patir especialment aquest Nadal l'anomenada “síndrome de la cadira buida”.

Imatge d'arxiu d'una voluntària del Telèfon de l'Esperança
Imatge d'arxiu d'una voluntària del Telèfon de l'Esperança / Arxiu

Les celebracions nadalenques són propícies perquè afloren una infinitat d'emocions. Són festes que conviden a l'alegria, però també en què l’enyorança, el sentiment de soledat i la tristor tendeixen a fer-se més presents. Els que han perdut un ésser estimat durant la pandèmia podrien patir amb més força aquest Nadal l'anomenada “síndrome de la cadira buida”, ja que en les celebracions les absències esdevenen més doloroses. Per això, durant totes les festes, els voluntaris del Telèfon de l'Esperança atendran les 24 hores del dia les telefonades de persones en situació de crisi o soledat, que enguany poden agreujar-se per les pèrdues d'éssers estimats per la Covid-19 i les dificultats de mobilitat derivades de les restriccions.

Atés l'alt nombre de defuncions durant la pandèmia i la manera traumàtica en què s'han donat, és previsible que una part important de la població haja d'afrontar en aquestes festes un dolorós procés de dol per la mort d'un ser estimat. El dol, en si mateix, no és una patologia, sinó un procés d'adaptació a la nova situació, "però no sempre es viu de manera sana", expliquen des de l'ONG. De fet, segons un estudi de la Societat Espanyola de Metges d'Atenció Primària, una de cada sis persones que perd un ésser estimat desenvolupa una depressió l'any següent.

Moltes persones experimenten "una gran dissonància" entre el que transmeten els estímuls exteriors –festes, reunions familiars, regals–, que d'alguna manera semblen obligar-los a estar alegres, i "les emocions internes, tenyides de melancolia i de nostàlgia", segons expliquen els experts del Telèfon de l'Esperança. "El primer Nadal després d'una pèrdua d'aquesta naturalesa és freqüent que desencadene una cascada d'emocions, d'una intensa tristor, lligades a la visió d'una cadira buida", indiquen. Si hi afegim enguany les dificultats de mobilitat derivades de les restriccions imposades com a conseqüència de la pandèmia, "la situació pot agreujar-se".

Es per això que durant totes les festes, la línia del Telèfon de l'Esperança (717 003 717) es mantindrà a la disposició dels que se senten sols o no tinguen amb qui compartir les seues emocions. Els seus voluntaris, especialitzats en l'escolta activa i formats per a activar les capacitats de les persones en crisis, atendran les telefonades d'aquest servei, que funciona les 24 hores del dia.

122.392 telefonades a tot Espanya des de l'estat d'alarma

Les trucades totals al Telèfon de l'Esperança des de la declaració de l'estat d'alarma al març han ascendit a Espanya a un total de 122.392. Se n’ha registrat un increment del 47% respecte del mateix període d’anys anteriors. Només a València s’han atés en aquest temps 6.525 telefonades, relacionades amb situacions de crisi psicològica o emocional derivada del coronavirus, la soledat i la incomunicació, per estats de depressió, trastorns d'ansietat, problemes derivats de la convivència familiar o per malaltia mental.

També et pot interessar

stats