La COP25 arriba a un acord que no inclou la regulació del mercat de carboni
La cimera del clima més llarga de la història posa punt final a dos dies de pròrrogues i intenses negociacions.
La Cimera del Clima, COP25, ha aconseguit aquest diumenge tancar un document per a augmentar l'ambició climàtica en 2020 i complir l'Acord de París, que compromet els països a evitar que la temperatura mitjana del planeta puge aquest segle per damunt d'1,5 graus.
La futura regulació dels mercats de carboni s'ha posposat per a la pròxima conferència, encara que en la cimera de Madrid s'han aconseguit importants "avanços" sobre el sistema que ha d'ordenar el comerç de drets d'emissió a tot el món.
La regulació d'aquests mercats (l'Article 6 de l'Acord de París) ha sigut des del començament un dels principals esculls per a aconseguir un acord.
Principals obstacles
Durant tota la conferència han persistit dos grans obstacles relacionats amb els mercats de carboni: un, el referit a la doble comptabilitat que alguns països volen evitar; i, un altre, el relatiu a la transició dels romanents de drets d'emissions que alguns Estats conserven del Protocol de Kyoto i que pretenen mantindre en la transició a l'Acord de París.
L'acord, titulat "Xile-Madrid, temps d'actuar", l'han aconseguit dos dies després de la data prevista i precedit de diversos ajornaments i maratonianes jornades de negociació. Diu que l'any que ve els països hauran de presentar uns nous compromisos més ambiciosos en la reducció d'emissions.
El document l'ha aprovat la presidenta de la COP25, la xilena Carolina Schmidt, després d'un intens debat amb el Brasil, que no acceptava inicialment dos paràgrafs inclosos en l'acord sobre oceans i ús de terres.
L'acord final de la COP25 estableix que els països hauran de presentar en 2020 uns compromisos més ambiciosos de reducció d'emissions (les anomenades contribucions nacionals determinades) per a fer front a l'emergència climàtica.
Segons l'acord, el coneixement científic serà "l'eix principal" que ha d'orientar les decisions climàtiques dels països per a augmentar la seua ambició, que ha d'actualitzar-se permanentment d'acord amb els avanços de la ciència. El text arreplega "l'imperatiu" que la transició cap a un món sense emissions siga justa i impulse la creació d'ocupació decent.
La XXV Conferència de les Parts de la Convenció de l'ONU sobre Canvi Climàtic (COP25) és la que més s'ha prolongat en els 25 anys d'història d'aquestes cites
Teresa Ribera valora com “agredolç” el resultat de la cimera
La ministra en funcions per a la Transició Ecològica, Teresa Ribera, ha dit aquest diumenge que la cimera del clima de Madrid deixa “un gust agredolç”. Ribera ha assenyalat que tot el desafiament que s’ha escoltat ha sigut el compromís per a augmentar l’ambició i que “tota acció ha d’estar avalada per la ciència”.