Els contagis en les escoles valencianes retrocedeixen fins als nivells registrats a principi de curs

La pandèmia encadena set setmanes amb tendència a la baixa en l'àmbit educatiu i el nombre d'aules confinades cau un 27% respecte als set dies anteriors.

Una mestra ordena una cua d'alumnes
Una mestra ordena una cua d'alumnes / Europa Press

El retrocés de la pandèmia a la Comunitat Valenciana, que a hores d'ara presenta la incidència de contagis més baixa de tot Espanya, queda palés també en les aules. Només l'1% de les 1.845 escoles que hi ha en el territori tenia alguna classe confinada per Covid-19 la setmana passada, segons l'últim balanç de la Conselleria d'Educació que s’ha donat a conéixer aquest dijous. És una xifra inèdita que no s'havia registrat en tot el que portem de curs llevat de la primera setmana, quan el 0,6% dels col·legis tenia alguna classe afectada pel virus, i que consolida una tendència a la baixa que s'encadena ja durant set setmanes. 

Un total de 1.827 centres han conclòs la setmana del 15 al 18 de març, no lectiva en algunes ciutats com ara València per les vacances de Falles, sense cap incidència relacionada amb el coronavirus. Així, destaca Educació, el 99,9% dels quasi 47.000 grups que hi ha en els col·legis i instituts valencians sostinguts amb fons públics han seguit les classes presencials amb normalitat. 

Aquestes xifres, puntualitza el departament liderat per Vicent Marzà, s'extrauen del que resulta d’afegir el nombre de nous grups confinats durant la tercera setmana de març (10) a l'acumulat dels que encara continuen en aquesta situació, després de restar-ne els que ja s'han desconfinat (22) durant eixe mateix període. En finalitzar la setmana, el saldo global era de 33 classes confinades en 18 centres educatius. Una xifra, la d'aules en quarantena, que ha disminuït un 27% respecte a la setmana anterior, segons precisa la conselleria. 

El nombre de contagis detectats entre l'alumnat també encadena diverses setmanes en descens. Dels 818.644 estudiants d'infantil, primària, secundària, batxillerat i formació professional, hi ha un 0,04% de positius actius, el que suposa 305 alumnes. Amb l'aplicació dels protocols i les mesures de seguretat, s'ha establit l'aïllament preventiu, per haver sigut contacte estret amb casos positius, d'un 0,1% de l'alumnat. I pel que fa al professorat, entre els 78.434 docents del sistema educatiu valencià s'ha registrat un 0,1% de positius actius, el que representa 50 mestres. A més, amb l'aplicació de les mesures estrictes de prevenció i protecció de contactes estrets amb positius actius, s'ha determinat l'aïllament preventiu d'un 0,1% del cos docent. 

La província de València lidera la millora

Les dades de la Generalitat constaten una baixada generalitzada de classes confinades en les tres províncies. Castelló és, en termes relatius, la que presenta un nombre més alt d'escoles afectades per la Covid-19, ja que té classes confinades en cinc escoles, el que suposa un 2,1% del total. El percentatge de centres amb impacte del virus es manté invariable des de la setmana passada, però sí que es redueix el nombre de grups en quarantena, en passar de 19 als 16 actuals. A Alacant, per la seua banda, hi ha nou grups confinats repartits en huit escoles, xifra que rebaixa a un 1,2% els centres afectats. A València el percentatge de col·legis que comunica algun contagi entre alumnat o professorat és només del 0,5%: un total de huit aules distribuïdes en cinc col·legis. 

Es reprén la vacunació al personal docent amb AstraZeneca

Aquesta setmana la Generalitat reprén les vacunacions pendents amb AstraZeneca en col·lectius essencials, després que l'Agència Europea del Medicament (EMA) haja avalat la seguretat del preparat anglosuec i l'haja desvinculat també dels casos de trombosis detectats en diversos països d'Europa, entre les quals Espanya. En aquest grup s'inclou el personal docent i altres posicions vinculades amb el sector educatiu (neteja, monitors, cuiners...), que van veure interromput la setmana passada el cronograma de vacunació previst per la Conselleria d'Educació a causa de la paralització decretada pel Ministeri de Sanitat, que va ordenar preventivament deixar d'utilitzar el sèrum d'AstraZeneca. 

Així, la immunització del professorat i del personal no docent dels centres educatius es reprendrà aquest mateix cap de setmana. La Generalitat manté el calendari previst per al personal dels centres educatius que ja estava citat per al divendres 26 i el dissabte 27 de març. I la setmana que ve, dimecres 31 de març i dijous 1 d'abril, Dijous Sant, s'administrarà la primera dosi a aquelles persones a qui se'ls va ajornar. D'aquesta manera, en quatre dies s'haurà punxat 176.000 persones d'escoles i instituts. Es vol vacunar tot el món del sector educatiu en el menor temps possible, i sense que això afecte l'alumnat. 

Davant de la possible ampliació de la immunització amb AstraZeneca al personal docent entre 55 i 65 anys, una opció que el Ministeri de Sanitat ja ha proposat a les comunitats autònomes aquest dilluns, i que s'abordarà en el Consell Interterritorial del Sistema Nacional de Salut hui mateix, el conseller d'Educació, Vicent Marzà, ha assegurat que la Generalitat ho té tot preparat: "Treballem amb tots els escenaris previstos. Si s'autoritza la vacunació fins als 65 anys, podrem fer-la perquè l'estem organitzant ja", ha assegurat. 

També et pot interessar

stats