Els contagis cauen en 17 dels 24 municipis del primer toc de queda un mes després però tots continuen en risc extrem

Alboraia, Silla i Benicàssim lideren les baixades d'incidència mentre que Sant Vicent del Raspeig és la que més empitjora i triplica la taxa 

Vista de la platja de la Patacona d'Alboraia, un dels municipis que més ha abaixat la taxa d'incidència en les últimes setmanes
Vista de la platja de la Patacona d'Alboraia, un dels municipis en què més ha baixat la taxa d'incidència en les últimes setmanes / Facebook: Ajuntament d'Alboraia

Désset de les 24 poblacions valencianes que ja han complit pràcticament un mes amb la mobilitat nocturna restringida han aconseguit millorar la situació epidemiològica pel que fa al coronavirus des que la Generalitat va decretar el toc de queda el passat 12 de juliol. És la conclusió que s'extrau si es compara la incidència acumulada de contagis que presentaven aleshores, abans d'implantar-se la mesura, i el 8 d'agost, data de l'últim balanç de dades municipals que ha publicat la Conselleria de Sanitat Universal. A pesar de l'evolució positiva, totes aquestes localitats sense excepció es mantenen en risc extrem, amb incidències prou superiors als 250 positius per cada 100.000 habitants, la xifra que el Ministeri de Sanitat fixa com a llindar màxim.

L'esclat de la quarta onada de la pandèmia a principis de juliol va portar el govern valencià a recuperar el toc de queda en els municipis de més de 5.000 habitants amb pitjor situació epidemiològica per Covid-19, el que significa prohibir la mobilitat de la ciutadania entre la una i les sis de la matinada. La restricció va implantar-se inicialment en un grup de 32 poblacions el 12 el juliol –la majoria en l'àrea metropolitana de València–, però només 24 la veieren prorrogada dues setmanes després i hi encadenen ja quasi un mes amb aquest toc de queda selectiu. En concret, són: 

  • A la província d'Alacant: Sant Vicent del Raspeig.
  • A la província de Castelló: Benicàssim.
  • A la província de València: Alboraia, Aldaia, Benaguasil, Benetússer, Benifaió, Bunyol, Burjassot, el Puig de Santa Maria, Gandia, l'Eliana, Meliana, Mislata, Paterna, Picassent, Puçol, Requena, Riba-roja de Túria, Silla, Utiel, València, Vilamarxant i Xirivella.

En els altres huit (Alaquàs, Almàssera, Catarroja, Montcada, Quart de Poblet, Picanya, Sedaví i Tavernes Blanques) la mesura va deixar d'estar en vigor el passat 26 de juliol, quan la Generalitat va incloure una segona tanda de 53 municipis en el llistat del toc de queda selectiu entre la una i les sis de la matinada, molts dels quals són destinacions turístiques de la costa.

Quasi un mes després, l'efecte positiu de la restricció sanitària queda palés en l'evolució de la majoria dels 24 municipis del primer grup que la va implantar, a mitjan juliol. En el 70% s'ha consolidat el descens de contagis iniciat la setmana passada, amb Alboraia, Silla i Benicàssim encapçalant el rànquing dels que més han reduït la incidència acumulada del coronavirus en catorze dies entre el veïnat. En el primer, la taxa ha passat de 897,30 a 485,02 (-46%). En el cas del segon, cau de 545,13 a 304,02 (-44%), mentre que en el tercer es redueix de 1.018,30 a 637,12 (-37%).

Sant Vicent del Raspeig triplica els contagis

La tònica, però, no és generalitzada, ja que hi ha dos localitats més en què l'escenari epidemiològic és similar al del passat 12 de juliol –com ara Gandia o Puçol, on la incidència ha augmentat lleugerament, un 1% i un 9% des d'aleshores–. En les cinc restants la situació ha empitjorat, però és Sant Vicent del Raspeig la que presenta amb diferència l'evolució més negativa. En aquesta ciutat de l'Alacantí la taxa d'incidència s'ha disparat més d'un 260% fins a assolir els 664,65, xifra més de tres vegades superior als 181,42 casos per cada 100.000 habitants que acumulava en catorze dies en el moment de decretar-se el toc de queda. Els contagis també han augmentat a Benaguasil, Benetússer, Vilamarxant i Picassent, tot i que les quatre poblacions semblen haver tocat ja la cúspide de la corba i comencen a baixar. 

Aquest dissabte la Generalitat té previst revisar, amb les últimes xifres de la pandèmia a la mà, les restriccions sanitàries en la reunió de la Mesa Interdepartamental. Segons ha pogut saber À Punt, ja ha demanat al Tribunal Superior de Justícia l'aval per a prorrogar el toc de queda nocturn en 68 municipis, nou menys dels que tenen vigent la mesura ara mateix. 

També et pot interessar

stats