Els set municipis on millor ha funcionat el primer toc de queda

Els contagis estan en descens en el 87% de poblacions on Sanitat va restringir la mobilitat nocturna el 12 de juliol

Imatge de la platja de la Patacona a Alboraia
Imatge de la platja de la Patacona a Alboraia, un dels municipis on més s'ha reduït la incidència / À Punt NTC

La Comunitat Valenciana va convertir-se el 12 de juliol en la primera autonomia espanyola a recuperar el toc de queda nocturn per a contindre l'avanç dels contagis de coronavirus als municipis de més de 5.000 habitants amb pitjor situació epidemiològica. De les 32 poblacions en què la Generalitat va limitar la mobilitat del veïnat entre la 1 i les 6 de la matinada, la gran majoria (el 87%) tenen actualment una tendència descendent en la corba d'infeccions, però només set registren incidències acumulades del virus per davall dels nivells que tenien quan va entrar en vigor la mesura, ara fa tres setmanes. 

Els municipis de la primera tanda del toc de queda selectiu decretat pel govern valencià són:

  • A la província d'Alacant: Sant Vicent del Raspeig.
  • A la província de Castelló: Benicàssim.
  • A la província de València: Alaquàs, Alboraia, Aldaia, Almàssera, Benaguasil, Benetússer, Benifaió, Bunyol, Burjassot, Catarroja, el Puig de Santa Maria, Gandia, l'Eliana, Meliana, Mislata, Montcada, Paterna, Picanya, Picassent, Puçol, Quart de Poblet, Requena, Riba-roja de Túria, Sedaví, Silla, Tavernes Blanques, Utiel, València, Vilamarxant i Xirivella.

Només set tenen menys incidència

Alboraia (-501 punts d'incidència), Requena (-147) i Benicàssim (-109) són els municipis on millor es veu l'efecte del toc de queda, ja que en els tres casos la taxa s'ha desplomat des que s'aplica. El cas d'Alboraia és el més cridaner, ja que ha passat de 897 contagis per cada 100.000 habitants el 12 de juliol, a 196 el 2 d'agost i encadena més de dues setmanes de baixada. 

També Meliana, València i el Puig de Santa Maria tenen menys proporció de contagis entre el veïnat ara que quan es va reintroduir el toc de queda i han aconseguit doblegar la corba. El cas d'Almàssera, tot i que com les altres localitats presenta una incidència acumulada menor (-269), és diferent, perquè és l'única on la mesura ja no està en vigor (va caure el 26 de juliol) i els contagis creixen des de fa una quinzena. 

Més incidència ara, però baixa la corba

D'altra banda, hi ha 21 municipis on, encara que la incidència ha crescut si es compara amb l'indicador del 12 de juliol, les infeccions tenen tendència descendent. En alguns, com Mislata, Bunyol, Gandia i Utiel l'evolució a la baixa està més consolidada i encadenen deu dies o més de caiguda. A l'Eliana, Picassent, Vilamarxant i Xirivella la pandèmia continua disparada, amb incidències per damunt de 700 positius per cada 100.000 habitants, però semblen haver arribat al pic d'infeccions i haver començat a capgirar la tendència.

Quatre municipis en pujada

Quatre poblacions valencianes tenen ara taxes de contagi superiors a les que anotaren quan va començar la restricció a la circulació durant la matinada i, a més, els contagis van en augment. A Sant Vicent del Raspeig l'indicador ha crescut en 458 punts (fins als actuals 639 contagis per cada 100.000 habitants), mentre que a Benetússer s'ha incrementat en 360 (actualment registra 773 d'incidència). En ambdós casos la corba no ha parat de pujar des del 12 de juliol, amb la qual cosa la restricció sembla no haver sigut efectiva per ara. Alaquàs i Tavernes Blanques també tenen més incidència ara que quan es va decretar el toc de queda –va estar vigent fins al 26 de juliol– i, tot i presentar incidències que multipliquen per més de dos el límit de 250 que estableix el risc extrem, les pujades són mínimes en l'última setmana.  

A finals de juliol la Generalitat va estendre el toc de queda a un total de 77 municipis, però encara cal esperar uns dies perquè passe el temps mínim de deu dies que recomanen les veus expertes per a avaluar-ne els efectes.

També et pot interessar

stats