El consum de carn descendeix un 20% en una dècada a la Comunitat Valenciana

Des del Col·legi Oficial de Dietistes-Nutricionistes recomanen substituir el consum habitual de carn per quatre racions de llegums a la setmana

Joies càrniques
Imatge d'un tros de carn a un restaurant

El consum de carn a la Comunitat Valenciana ha disminuït en un 20% en l'última dècada per motius econòmics, ètics o de sostenibilitat. El pollastre, la vedella, el corder, el cavall, el conill, el porc, el polit i tots els productes carnis van sumar, al llarg del 2021, la xifra de 228.085.000 quilos consumits pels valencians, mentre que el 2011 aquesta xifra se situava en els 284.490.000 quilos.

Així ho han destacat des del Col·legi Oficial de Dietistes-Nutricionistes de la Comunitat Valenciana (Codinucova) amb motiu del Dia Mundial sense Carn, que se celebra aquest 20 de març. L’organisme ha fet al·lusió a les dades de l'Informe anual de consum alimentari d'Espanya, elaborat pel Ministeri d'Agricultura, Pesca i Alimentació. 

La mitjana de consum de carn a la nostra autonomia es troba un punt per damunt de la mitjana nacional: 45,2 quilos de carn per persona a l'any; és a dir, 3,75 quilos cada mes. La conseqüència d'aquesta disminució en el consum també ha afectat la butxaca: s'ha passat de gastar 335 euros cada any en carn a 308 euros, inclús amb l'increment del preu.

Segons ha destacat la secretària del Codinucova, María Cruz Manzaneque, reduir el consum de carn “és beneficiós en l'àmbit mediambiental i de sostenibilitat, per la sobreexplotació de terrenys cultivables per a l'alimentació animal i les conseqüències que té l'emissió de metà d’aquests animals sobre l'efecte d'hivernacle”.

A més, “afecta directament la nostra salut”. En aquest sentit, ha afirmat que “un excés de consum de carn roja està relacionat amb major predisposició a desenvolupar malalties cardíaques i del sistema circulatori i fins i tot alguns tipus de càncer”.

Per això, des de la corporació col·legial recomanen substituir aquest tipus de proteïna animal per la vegetal, present principalment en llegums. Segons Manzaneque, actualment la població consumeix una ració a la setmana de llegums de manera habitual i l’objectiu seria arribar a “quatre racions a la setmana, tal com recomana també el Ministeri de Consum i l'agència de seguretat alimentària i nutrició”.

“Ensenyar a fer eleccions de compra saludables és un treball que hem de fer braç a braç amb les administracions a través de campanyes de Salut Pública”, ha destacat la nutricionista. Una d'aquestes accions implica conscienciar a la població dels beneficis per a la salut de reduir el consum de carn roja i augmentar la ingesta de llegums, un objectiu que, “a la llum de les dades, està en camí”.

També et pot interessar

stats