La construcció de carrils bici posa en perill la biodiveristat que creix a les cunetes
Ajuden a recuperar aigua de les plujes i a reduir la contaminació acústica del tràfic
Les cunetes estan plenes de biodiversitat: fauna i flora endèmica que creix a les voreres de les carreteres. És per això que des d’Acció Ecologista Agró alerten de les conseqüències inesperades i negatives de fer els carrils bici amb ciment, perquè poden destruir la biodiversitat de les voreres dels camins.
A més de plantes mediterrànies, hi ha una fauna formada per insectes, com escarabats i formigues, però també rosegadors, algunes aus com les merles i conills. “Quant a la biodiversitat d’estes espècies vegetals, pareix ridícula perquè pot ser és de només metre i mig, però en eixe espai hi pot haver molta vida” apunta Marcos Pla, voluntari d’Acció Ecologista Agró, que fica d’exemple els explugabous, una espècie de garsa típica de l’Albufera que es desplaça per alimentar-se a estes zones.
Entre les amenaces per a aquesta diversitat es troben les obres que amplien el tram ciclista metropolità i connecten poblacions com Sedaví i Benetússer, a l'Horta Sud, amb València. Això provoca la destrucció dels marges de la carretera. Encara que no són grans espais a protegir, cada zona actua com a corredors que ajuden a la conservació de la fauna i la flora pròpies de les ciutats.
A més aporten uns altres beneficis, “com l’aigua de les plujes, que podem aprofitar per incorporar-la al sistema hídric i també són una pantalla enfront de la contaminació acústica que fan els cotxes” en paraules de Marcos Pla, qui afegeix que “és més agradable emocionalment passejar entre vegetació, que no pas que estiga cimentat.”
És per això que des d'Agró demanen paralitzar i revertir el desbrossament i asfaltat dels llindars i cunetes, que posa en perill la biodiversitat i aplicar pràctiques més respectuoses amb la natura.