El Constitucional torna a reconéixer el dret de l'alumnat d'universitats privades a rebre beques com el de les públiques
La primera sentència de l'alt tribunal en aquest sentit es va fer pública al desembre de 2020
El Tribunal Constitucional (TC) ha tornat a pronunciar-se, en una nova sentència, a favor de la inclusió en la convocatòria de beques de la Generalitat dels alumnes de les universitats privades. L'òrgan judicial considera, entre altres arguments, que excloure de les ajudes els estudiants matriculats en institucions privades "constitueix una diferència entre les universitats del sistema universitari autonòmic que manca de la justificació objectiva i raonable". La primera sentència del Constitucional en aquest sentit és de desembre del 2020.
La resolució del Constitucional de 24 de gener del 2022 compta amb dos vots particulars. En tot cas, la Conselleria d'Universitats, competent actualment en matèria de beques per a educació superior, ja inclou en les convocatòries tot l'estudiantat del sistema universitari (públic i privat).
El TC, de fet, al·ludeix a la sentència del 2020 en la qual ja va concloure que l'exclusió d'alumnes matriculats en les universitats privades del règim de beques de la Generalitat introdueix una diferència "que manca de justificació objectiva i raonable", suposa "un tracte desigual" davant de les públiques i vulnera l'article 14 de la Constitució.
En la nova sentència, publicada aquest dimecres en el Butlletí Oficial de l'Estat (BOE), els magistrats insisteixen que "no és possible trobar una finalitat que justifique establir el tracte diferenciat entre universitats públiques i privades, en el tenor de la resolució impugnada, ni podria aportar-la donada la dependència jeràrquica de l'orde 21/2016, que va ser declarada nul·la per tal causa".
És a dir, la conclusió ha de ser anàloga a l'aconseguida en la sentència del 2020: "Excloure els alumnes matriculats en les universitats privades i els ensenyaments que s'hi imparteixen de la convocatòria de beques per al curs acadèmic 2016-2017 constitueix una diferència entre les universitats del sistema universitari autonòmic que manca de la justificació objectiva i raonable que tota diferenciació normativa ha de posseir per a ser considerada legítima, per imperatiu de l'article 14 de la Constitució".
A més, fa notar que "l'exclusió es projecta també sobre l'article 27 de la Constitució, quan afecta el dret de les universitats privades a crear institucions educatives (art. 27.6 CE) i al dret dels estudiants a l'educació (art. 27.1 CE)".
Per aquests motius, declara que s'ha vulnerat el dret fonamental a la igualtat en relació amb el dret fonamental a la creació de centres docents i acorda restablir-li el seu dret i, en conseqüència, declarar la nul·litat dels incisos de l'orde que deixaven fora l'alumnat de les universitats privades de la possibilitat d'accedir a les ajudes.