El Constitucional rebutja suspendre la inhabilitació de Torra
L’expresident de la Generalitat de Catalunya avança que acudirà al Tribunal d’Estrasburg perquè el procés està "ple d'irregularitats".
El Tribunal Constitucional (TC) ha rebutjat suspendre de manera urgent l'execució de la sentència que va condemnar l’expresident de la Generalitat de Catalunya, Quim Torra, a any i mig d'inhabilitació. En canvi, el TC sí que ha admés a tràmit el seu recurs d'empara contra la resolució de Suprem. L’afectat, per la seua banda, ha rebut sense sorpreses la decisió del Constitucional, però ja ha avançat que acudirà al Tribunal Europeu de Drets Humans d'Estrasburg.
El ple del TC ha desestimat, per unanimitat, la cautelaríssima plantejada per la defensa, en la qual demanava deixar en suspens la inhabilitació perquè no s'hi aprecien raons d'"urgència excepcional" per dos motius. El primer perquè "la pena d'inhabilitació ja s'ha fet efectiva" i, a més, "perquè l'assumpte presenta elements substantius específics que advoquen per un estudi meditat i contradictori de la pretensió cautelaríssima instada".
És per això que el Tribunal Constitucional ha acordat obrir una peça per a resoldre sobre la mesura cautelar, que demana també la suspensió de la pena, però ja amb audiència de les parts, de manera que es donarà trasllat a la Fiscalia i la defensa perquè efectuen les seues al·legacions.
L’afectat rep la decisió sense sorpresa
Torra, per la seua banda, ha fet una "valoració negativa" de la decisió judicial, tot i admetre que no li ha suposat "cap sorpresa". Segons ha assegurat l’expresident de la Generalitat, té "constància continuada del tracte diferencial i discriminatori de la justícia espanyola amb els independentistes catalans". En aquest sentit, ha denunciat que el seu procés està "ple d'irregularitats processals i interpretacions interessades de les lleis".
Per aquestes raons, Quim Torra ha confirmat la seua voluntat de "continuar el plet en defensa de la llibertat d'expressió i els drets civils dels catalans a Europa".