Els consells de la Policia per a evitar caure en estafes del sorteig de Nadal

En l'estafa del "tocomocho" o del número premiat, una persona desconeguda aborda la víctima a la via pública i li diu que té un dècim premiat i que no pot cobrar-lo

Cues per a comprar els últims dècims de la Loteria de Nadal
Cues per a comprar els últims dècims de la loteria de Nadal / Rocío Ruz (Europa Press)

La Policia Nacional proporciona uns consells bàsics de prevenció si juga al sorteig de Loteria Nacional del dia 22 de desembre. Com que queden pocs dies per a la celebració del sorteig de loteria més important de l'any, moltes persones adquireixen aquests dies molts dècims i participacions.

Aquest augment de vendes també provoca l'increment de ser víctima de possibles fraus relacionats amb la compra de dècims, problemes a l'hora de cobrar premis amb bitllets compartits, dubtes sobre l'adquisició segura en internet, participacions falses, o ser suposadament agraciats amb el sorteig o venda de dècims premiats, entre d'altres.

Estafa del "tocomocho"

En l'estafa del "tocomocho" o del número premiat, una persona desconeguda aborda la víctima en la via pública. Aquesta persona li diu que té un dècim premiat i que no pot cobrar-lo per algun motiu.

Li mostra, en la majoria de les ocasions, per a donar més credibilitat a l'estafa, la pàgina del periòdic on apareix el suposat número premiat, i li ofereixen el bitllet amb el número premiat a canvi d'una quantitat alta de diners.

Si la víctima accepta, després l'acompanyen al banc perquè retire aquesta quantitat i desapareixen. Les víctimes solen ser d'edat avançada.

En els últims temps i amb l'auge de les noves tecnologies, s'estan produint moltes estafes a través de trucades telefòniques (vishing o pesca per veu) o enviament d'SMS (smishing o pesca per SMS), en què comuniquen que han guanyat el sorteig amb la finalitat de descobrir les claus personals o bancàries de les víctimes.

Recomanacions

Per a evitar ser víctima d'algun d'aquests delictes, la Policia Nacional vol difondre una sèrie de consells de seguretat que qualsevol persona que jugue en aquest sorteig ha d'adoptar per a evitar disgustos.

Llocs autoritzats: Els dècims de loteria només han de comprar-se en llocs autoritzats, siguen establiments físics o en la xarxa, i a persones de confiança. No és segur adquirir-ne en la via pública de persones desconegudes.

Pàgina web fiable: Si decidim comprar els bitllets a través d'internet, hem d'assegurar-nos que la pàgina és fiable i parar especial atenció a uns certs elements distintius, com el cadenat que ha d'aparéixer en la barra d'adreça o la lletra s que ha d'aparéixer després de l'HTTP, que es troba abans del nom de la pàgina web.

Guardar dades: Les persones que hagen comprat els dècims en línia també han de guardar els correus electrònics, la pàgina web de la compra, els rebuts i, fins i tot, captures de pantalla de la gestió com a justificants per si hi haguera problemes.

Comprovar el dècim: Abans de comprar el dècim de loteria, s'ha de comprovar que té el logotip, el codi i tots els elements de verificació. Compte amb els dècims falsos. S'han de comprovar tots aquests elements per a evitar les estafes.

Fotocopiar per a compartir: Per a compartir loteria de manera segura amb familiars i amics i evitar baralles o malentesos, s'ha de fotocopiar el bitllet i proporcionar a cada participant una còpia signada en la qual aparega qui participa en la compra i quina quantitat hi juguen.

Fotografiar el dècim: Fer una fotografia al dècim i anotar el número, la sèrie i altres dades en un lloc segur ens ajudarà si ens el roben o el perdem. La foto també serà molt útil en cas que el dècim es deteriore o es trenque, perquè aquesta foto servirà de prova i podrem cobrar el dècim de manera correcta.

Denunciar: En cas de robatori o extraviament, cal denunciar-ho a la Policia Nacional. Si posseeix fotografia del dècim amb el número de sèrie i la fracció, es pot localitzar el dècim en cas de resultar premiat.

Cobrar en el termini: Recordem, a més, que els premis poden cobrar-se només durant els tres primers mesos posteriors del sorteig de Nadal, i el dècim ha de mantindre's en bones condicions. 

També et pot interessar

stats