Consells per a evitar colps de calor si ixes a la muntanya

L'excés de calor i l'esforç físic poden tindre conseqüències greus sobre la salut 

Un muntanyenc al Parc Natural de Penyagolosa (Alcalatén)
Un muntanyenc al Parc Natural de Penyagolosa (Alcalatén)

Portar roba lleugera i ampla que permeta la transpiració i mantindre una hidratació constant pot evitar els colps de calor durant les eixides a la muntanya a l’estiu.

L'excés de calor, sumat a l'esforç físic que suposa l'esport de muntanya, pot tindre conseqüències greus sobre la salut de les persones, com ara les lipotímies.

Davant de l’augment de l’afluència de persones i les activitats esportives a la muntanya en la temporada vacacional, la Federació d’Esports de Muntanya i Escalada de la Comunitat Valenciana (FEMECV) recomana planificar les eixides, consultar la predicció meteorològica i evitar l’esforç físic intens en les hores centrals del dia.

Així mateix, recorden la importància de dur l'equipament adequat i prou beguda isotònica, que té una gran capacitat de rehidratació. “S'ha de començar a beure un quart d'hora abans de començar l'activitat i beure l'equivalent a un got cada quinze minuts”, explica Pedro Carrasco, vocal de salut i seguretat de FEMECV. “Perdem entre un i dos litres d'aigua per cada hora d'exercici. Per això la hidratació ha de ser constant”.

Rampes o espasmes musculars a les cames, pell freda i humida o calenta i seca, pols feble i ràpid, nàusees o vòmits són símptomes que podrien evidenciar un colp de calor.

En aquests casos, FEMECV informa que cal traslladar a la persona a un lloc fresc i protegit del sol, refredar-la amb qualsevol mitjà i, si està conscient, procurar que recupere líquids amb beguda isotònica. Si la situació no millora, es recomana telefonar al 112 i facilitar la ubicació exacta d’on es troba la persona afectada “amb coordenades geogràfiques”.

També et pot interessar

stats