El Consell Valencià de la Joventut reclama rebaixar l’edat per a votar als 16 anys
Àlvar López de Medina, que està al capdavant d’este òrgan, defensa que en altres països ja es fa i, a més, permetria avançar la consciència política
Quan falten dos setmanes perquè l’electorat torne a tindre una nova cita en les urnes, en este cas per a les europees, el Consell Valencià de la Joventut ha reclamat en Les notícies del matí rebaixar l’edat en què es pot exercir el dret al vot. Defenen que es puga votar des dels 16 anys, dos anys abans del que està establit actualment.
Així ho reivindicava Àlvar López de Medina, que presideix este òrgan que tracta de canalitzar els interessos i les preocupacions de la joventut. A parer seu, en altres països els ciutadans de 16 anys ja poden dipositar el seu sobre a les urnes. Per tant, és una fórmula que funciona: “Altres països ho estan implementant i està donant resultats”, apuntava durant la seua intervenció.
A més, ha afegit que el fet d’avançar l’edat de participar en les eleccions permet avançar també la consciència política: “Permet que es puguen interessar abans, que puguen formar-se abans, formar un criteri polític. Hi ha gent que amb 14 o 15 anys ja té un criteri polític i té la frustració de no poder exercir el seu dret al vot”, exposava.
López de Medina oferia un tercer argument per a reclamar la rebaixa de l’edat permesa per a votar a Espanya, el fet que hi haja certs drets que, a partir dels 16 anys, ja es poden exercir. Per tant, veu incongruent que no passe el mateix amb el dret al vot.
D’altra banda, i pel que fa als problemes que afecten la joventut valenciana, Àlvar López de Medina n'apuntava a dos d'essencials: l’accés a un habitatge assequible i l’ocupació.
En el primer cas, assegura que hi ha “un problema molt gran” a causa de la pujada abusiva dels preus del lloguer, la falta de regulació dels preus dels lloguers en zones tensionades, l’augment dels apartaments turístics, entre altres raons que ha exposat per a explicar per què el 85% dels joves no es poden emancipar, com revelava l’últim estudi presentat esta mateixa setmana per l’Observatori de l’Emancipació.
“El contracte social ens ha fallat”
A esta dificultat per a poder accedir a una vivenda, bé de lloguer o bé comprada, qui està al capdavant del Consell Valencià de la Joventut apuntava a la precarietat laboral, que obliga en moltes ocasions als joves a tindre contractes a temps parcial i a ocupar llocs de treball per als que estan sobrequalificats.
En vista a la situació, assegurava que la joventut sent que “el contracte social els ha fallat”. “Hem seguit la recomanació que sempre ens deien les famílies de ‘Forma’t i aconseguiràs un treball digne i podràs encetar un projecte de vida’. Però això no s’ha complit”, manifestava López de Medina.