El Consell deixa en mans de l'hostaleria que es torne a permetre fumar a les terrasses

El sector hostaler ha celebrat la decisió, ja que considerava aquesta restricció "una anomalia"

Fumar a les terrasses podria tindre els dies comptats
Una dona fuma en una terrassa, a una imatge d'arxiu / 'À Punt NTC'

El govern valencià ha decidit equiparar la normativa autonòmica de restriccions pel coronavirus —encara vigents— a la normativa estatal, la qual cosa permetrà a l'hostaleria decidir si torna a permetre fumar a les terrasses. L’actualització entrarà en vigor després de la seua publicació en el Diari Oficial de la Generalitat Valenciana (DOGV), segons ha anunciat aquest dimecres el Consell, després de la reunió celebrada entre el president de la Generalitat, Carlos Mazón; el conseller de Sanitat, Marcià Gómez, i la consellera d'Innovació, Indústria, Comerç i Turisme, Nuria Montes.

D'aquesta manera, es deixen sense efecte aquelles mesures de prevenció que es van posar en marxa per part de la Conselleria de Sanitat i que encara continuaven vigents, malgrat que el Consell de Ministres del 4 de juliol va acordar la finalització de la crisi i de les mesures extraordinàries adoptades.

El sector hostaler celebra la decisió

La reacció del sector no s'ha fet esperar. La Coordinadora d'Oci i Hostaleria de la Comunitat Valenciana (CEOH) ha mostrat en un comunicat la satisfacció per la decisió del Consell, “tenint en compte que la Comunitat Valenciana era l'únic territori nacional en el qual es mantenia aquesta mesura introduïda durant la covid”. Els restauradors valencians feia mesos que demanaven la retirada.

La CEOH ha afirmat que “el seu manteniment era una autèntica anomalia i una decisió injusta, que penalitzava l'activitat de les terrasses en la nostra comunitat autònoma enfront de les de la resta del territori nacional” i també “un greuge comparatiu”.

Més enllà del negoci, hi ha un problema de salut pública, i les i els experts en pneumologia adverteixen que no és una bona idea. Francisco Sanz, pneumòleg de l’Hospital General de València, afirma que s’ha demostrat que quan es prohibeix fumar en algun lloc, baixa el consum i això és una bona notícia. A més, reduint els llocs on es pot fumar, es protegeix els no fumadors. Per això, les veus expertes consideren que, amb la decisió del Consell, s’ha fet un pas arrere en el camí de la lluita contra el tabac. 

També et pot interessar

stats