El Consell estudia noves possibles sancions per enaltiment del franquisme

Pérez Garijo ha anunciat que es començarà a identificar les persones que van fer salutacions feixistes en la marxa convocada per España 2000 a València

En la marxa es va cantar el 'Cara al sol' i es van fer salutacions feixistes
En la marxa es va cantar el 'Cara al sol' i es van fer salutacions feixistes / À Punt NTC

Aquest dilluns la Conselleria de Participació, Transparència, Cooperació i Qualitat Democràtica ha sol·licitat a la delegació del govern espanyol a la Comunitat Valenciana la informació necessària per a identificar les persones que podrien haver infringit la llei de memòria democràtica valenciana.

Així ho anuncià la consellera Rosa Pérez Garijo en una entrevista en À Punt Notícies, en què avançà que el departament que encapçala treballarà per a aclarir si les persones que van fer salutacions feixistes i van cantar el Cara al sol aquest dissabte en la marxa convocada per España 2000 podrien ser sancionades per enaltiment del franquisme.

La consellera va recordar que en una altra marxa convocada per grups d'extrema dreta el 12 d'octubre del 2020 es van produir conductes contràries a la legislació valenciana que van ser sancionades amb dues multes de 4.000 euros cadascuna.

La Llei 14/2017 de memòria democràtica valenciana estableix multes de 2.000 a 12.000 euros per exhibir simbologia feixista i participar en actes d'"exaltació o enaltiment del franquisme".

Ens preocupa que la nostra llei [de memòria democràtica] no l'apliquen les forces i cossos de seguretat de l'Estat Iñaki Pérez - Director general de Qualitat Democràtica

En declaracions al matinal d'A Punt A la Ventura el director general de Qualitat Democràtica, Iñaki Pérez, ha destacat el fet que la iniciativa haja partit de la conselleria i no dels agents de policia que vigilaven la protesta. "Ens preocupa que la nostra llei no l'apliquen les forces i cossos de seguretat de l'Estat" –ha advertit Pérez– "necessitem la col·laboració de la delegació del govern i de la Policia quan veja que s'incompleix aquesta llei, que és tan vàlida com qualsevol altra, per a identificar les persones que participen i organitzen actes com aquest".

També et pot interessar

stats