El Congrés debatrà si tramita la ILP per a la regularització extraordinària de persones migrants

'Regularització Ja' presenta en la cambra baixa la ILP per a regularitzar les persones estrangeres que estan a l’Estat des d'abans de novembre de 2021 amb la gran absència del PSOE

La plataforma 'Regularització Ja' presenta la ILP a la cambra baixa
La plataforma 'Regularització Ja' presenta la ILP a la cambra baixa / @regularizaciony

El Congrés dels Diputats decidirà en els pròxims mesos si tramita la iniciativa legislativa popular (ILP) impulsada per l'organització Regularització Ja, mitjançant la qual es posaria en marxa la regularització dels estrangers que residien a l’estat espanyol abans de l'1 de novembre de 2021.

La ILP, que ha començat aquesta setmana el seu tràmit a la cambra baixa, es fonamenta en un text nascut el 2020 davant de "l'abandó i l'exclusió social" patida per les persones migrants "des de les polítiques posades en marxa pel govern durant la covid”, que no els va permetre “empadronar-se, accedir a la sanitat o a un banc d'aliments”, expliquen des de la plataforma.

Diverses entitats en defensa dels drets migrants es van unir per a redactar aquest text, la finalitat del qual és modificar la disposició transitòria primera de la llei sobre drets i llibertats dels estrangers a l’estat espanyol i la seua integració social. Així, insten el govern espanyol a aprovar, en el termini de sis mesos, un decret que regularitze "els estrangers que es troben en territori espanyol abans del dia 1 de novembre del 2021".

Compromís i Unides Podem donen suport a la ILP

Aquest text, que per a arribar al Congrés va recollir més de 700.000 firmes de suport, ha passat ja per la qualificació de la mesa i, ara, haurà de sotmetre's a debat en el ple per a la seua presa en consideració. És a dir, que el Congrés decidirà si continua amb la tramitació del text o decideix tirar-lo arrere.

Compromís, Unides Podem, ERC, EH Bildu, Més País o BNG ja s'han mostrat a favor de la iniciativa. Els seus representants han participat aquesta setmana en un acte organitzat per Regularització Ja a la cambra baixa, on han assegurat el seu compromís amb la llei. Els grans absents han sigut els representants del PSOE, el soci majoritari del govern de coalició espanyol.

Les ILP es debaten al Congrés el primer dimarts de cada mes i, previsiblement, no estarà inclosa en el ple del pròxim 7 de març. 

Mentre arriba el debat, representants de la plataforma han avisat als partits que estaran "vigilants" perquè no es modifique l'essència d'aquesta norma i han demanat als polítics que no els defrauden.

També et pot interessar

stats