El Congrés aprova per unanimitat el permís laboral per a acompanyar persones en risc de suïcidi

Podrà durar fins a quinze dies i l’atorgarà el professional sanitari que atenga la situació de risc de suïcidi

el líder de Més País, Íñigo Errejón, durant una sessió plenaria al Congrés en una matge d'arxiu
El líder de Més País, Íñigo Errejón, durant una sessió plenaria al Congrés en una imatge d'arxiu / A. Pérez Meca (Europa Press)

El Ple del Congrés dels Diputats va aprovar aquest dijous per unanimitat (340 vots a favor) la proposició no de llei (PNL) de Més País que insta el govern a crear permisos laborals de fins a dues setmanes a qui acompanye a persones en risc de llevar-se la vida. La PNL, votada finalment com una esmena transaccional amb el suport de PSOE, Unides Podem, Més País, Ciutadans i PNB, demana que, en el marc del diàleg social, s’analitze i s'acorde aquest permís perquè, en situacions puntuals de risc imminent, aquestes persones puguen ser acompanyades i cuidades.

La iniciativa, concretament, planteja que el permís l'atorgue el professional sanitari (mèdic o psicòleg) que atén la situació d'alt risc de suïcidi i que el puguen sol·licitar les persones en situació d'alt risc de suïcidi per a ser cuidades i acompanyades.

D'aquesta manera, el permís es concediria a la persona acompanyant/cuidadora designada pel pacient en situació d'alt risc per un màxim de quinze dies. Aquest permís, a més, no suposaria que la persona acompanyant renunciara al seu salari.

En el debat de la PNL en el Congrés dimarts passat, el portaveu de Més País-Verds Equo, Íñigo Errejón, va ressaltar que aquesta mesura seria una proposta barata i immediata davant un problema urgent. "Salva vides i democratitza el dret a la cura", va esgrimir.

Segons les xifres de l'Institut Nacional d'Estadística (INE), el suïcidi és la primera causa de mort no natural a Espanya. A l'any, es produeixen un total de 4.000 defuncions per aquest motiu, cosa que suposa una xifra rècord.

El portaveu de Més País va reiterar que aquests problemes mentals tenen un causant principal, el model de societat actual, que considera psicològicament insuportable. "El model només subsisteix amb psicofàrmacs. Estem cada vegada més comunicats, però, no obstant això, cada vegada estem més sols", va sostindre. Així mateix, va advertir que les famílies i amistats de les persones en risc de suïcidi que veuen que no poden fer res per aquesta persona "sovint" deriven també en problemes de salut mental.

En la mateixa línia, el diputat va etzibar que la diferència entre estar sol o acompanyat no pot dependre de tindre "70 euros a la setmana per a anar al psicòleg". "Aquesta mesura costa diners, però estalvia sofriment i vides", va afegir sobre aquest tema.

PP: proposta poc rigorosa

La diputada popular Rosa Romero, també presidenta de la Comissió de Sanitat del Congrés, va retraure a Errejón que la seua proposta era poc rigorosa i tenia importants llacunes per a la seua posada en marxa. I va formular preguntes com ara quin professional ha de donar el permís? Per què dues setmanes i no tres? Quin criteri professional hi ha?

En la mateixa línia, va defensar que aquesta proposta suposaria començar la casa per la teulada. "És una mesura aïllada en comptes d'un pla integral. Deixem-nos de pedaços", va reivindicar.

Per a Romero, per a lluitar contra aquesta xacra Espanya necessita "aprovar un pla nacional de prevenció del suïcidi", que hauria d'estar liderat des del Ministeri de Sanitat, com "tenen la majoria de països d'Europa".

També et pot interessar

stats