El Congrés aprova el tancament i desmantellament de la subestació elèctrica de Patraix

Compromís destaca que és una reivindicació veïnal des de l’explosió que es va produir el 2007 i demana fixar-ne la data.

Subestació elèctrica de Patraix | Europa Press
Subestació elèctrica de Patraix | Europa Press

La Comissió de Transició Ecològica del Congrés dels Diputats ha aprovat aquest dimarts, 16 d’octubre, per unanimitat la proposta de Compromís que reclama el tancament i desmantellament de la subestació elèctrica del barri de Patraix, a la ciutat de València.

Compromís ha destacat que aquesta és “una reivindicació veïnal que està onze anys pendent” des de l’explosió registrada en aquesta instal·lació elèctrica al maig de 2007.

La proposició no de llei en la qual es recollia la sol·licitud de la coalició ha sigut defensada pel diputat Enric Bataller i ha comptat amb el vot a favor de tots els grups parlamentaris de la cambra baixa.

Compromís ha recordat que el ple de l’Ajuntament de València va aprovar una declaració institucional en què instava al tancament d’aquesta subestació. Bataller ha assenyalat que el trasllat “és una qüestió de tranquil·litat i salut pública”.

La iniciativa aprovada inclou també la necessitat de comptar amb una partida suficient en els pròxims pressupostos generals de l’Estat (PGE) per a poder escometre la construcció d’una nova subestació elèctrica, que substituïsca la de Patraix, prop del nou llit del Túria, als terrenys reservats a l’efecte al costat del cementeri general de València.

Compromís ha apuntat que “la planta elèctrica de Patraix, en plena zona urbana de València, té nombroses irregularitats” i ha exposat que “a l’explosió i l’incendi de 2007 s’afegeix la falta de llicència”. En aquest sentit, ha afirmat que el Tribunal Superior de Justícia “va ratificar la nul·litat declarada per un jutjat en 2008 en qualificar l’activitat de perillosa”.

Compromís reclama fixar-ne la data

Enric Bataller ha valorat la decisió del govern central de modificar la planificació energètica 2015-2020 per a incloure el trasllat de la subestació elèctrica. No obstant això, ha reclamat “fixar una data” per a dur a terme el desmantellament i tancament de la instal·lació elèctrica.

El diputat de Compromís s’ha referit, a més, a la necessitat que el govern central es coordine amb tots els actors implicats ─Ajuntament, Generalitat, Xarxa Elèctrica i Iberdrola─ per a fer efectiu el trasllat com més prompte millor.

També et pot interessar

stats