Confirmen el processament de Ciscar pel frau en les obres de Rueda per a l'IVAM

La resolució considera que va haver-hi maniobra “fraudulenta o enganyosa” en l'adquisició de les reproduccions de l'escultor.

L'exdirectora de l'IVAM Consuelo Císcar en una imatge d'arxiu
L'exdirectora de l'IVAM Consuelo Císcar en una imatge d'arxiu / Europa Press

La secció segona de l'Audiència Provincial de València ha confirmat el processament de l’exdirectora de l’Institut Valencià d’Art Modern (IVAM) Consuelo Ciscar per un presumpte frau milionari amb l'adquisició de reproduccions d'obres de l'escultor mort Gerardo Rueda. “Va haver-hi una maniobra fraudulenta o enganyosa”, afirma l'Audiència.

Així consta en la resolució, en la qual el tribunal desestima els recursos interposats tant per Ciscar com pel fill i hereu de l'artista, José Luis Rueda, contra l'orde de processament dictada pel jutjat d'instrucció 21 de València.

En total, aquest procediment es dirigeix contra Ciscar, Rueda i l'exdirector econòmic administratiu del museu, Juan Carlos Lledó, i constitueix la peça separada número 2 de les suposades irregularitats en la gestió del museu públic que van ser denunciades el 2015 per la Fiscalia Anticorrupció.

La jutgessa, en la seua resolució inicial, afirmava que els fets podien ser constitutius de delictes continuats de malversació de cabals públics, prevaricació administrativa i falsedat en document oficial, i ara l'Audiència ho confirma.

Reproduccions a preu d'obres originals

El suposat frau el va cometre la cúpula directiva de l'IVAM, dirigida aleshores per Ciscar, mitjançant la compra, amb càrrec als fons públics, de 58 reproduccions d'obres de Gerardo Rueda. Aquestes creacions van ser adquirides, al costat d'altres 40 del mateix escultor, mort el 1996, a preu d'obres d'art originals “contravenint amb això el que s’havia subscrit en els contractes i enriquint amb això il·lícitament” José Luis Rueda en la quantia de 2.944.325 euros, segons s'exposava en l'acte de la jutgessa. Un import que ha de sumar-se als 512.524 euros que va pagar l’IVAM a una fundació privada per a fondre 44 de les obres.

A més, algunes d'aquestes peces van ser promocionades “de manera indeguda” amb exposicions organitzades i sufragades pel mateix IVAM, i hi va haver la intervenció directa del fill de Gerardo Rueda per a “encobrir i estendre l'engany”, amb un desemborsament afegit de quasi 720.000 euros, precisa en l'acte.

També et pot interessar

stats