La Comunitat Valenciana va reduir un 19% les emissions de CO₂ entre 2008 i 2022
L'Observatori de Sostenibilitat recomana reduir emissions de gasos d'efecte d'hivernacle per limitar l'increment de temperatura global en 1,5 °C
La Comunitat Valenciana va reduir el seu volum d'emissions de CO₂ en un 19% entre 2008 i 2022, segons arreplega l'últim informe elaborat per l'Observatori de Sostenibilitat. Encara que durant un llarg període de 31 anys, entre 1990 i 2021, les emissions d'aquest gas van augmentar un 49% de mitjana, el pic més alt es va produir el 2007, moment en què es va experimentar una "caiguda espectacular" al conjunt d'Espanya, també ací. La tendència va canviar després d'esclatar la crisi econòmica, el 2008, segons es reflecteix en aquest document.
L’estudi remarca que la “quasi desaparició del carbó i la progressiva substitució de combustibles fòssils per renovables” han ajudat a descarbonitzar el país, tot i que encara es crema “molt de gas” i l'actual sequera ha provocat una davallada de l’energia hidràulica.
Per al centre investigador, “qualsevol política de sostenibilitat implica la descarbonització”, la qual cosa passa, segons el parer seu, per reduir emissions de gasos d'efecte d'hivernacle i adoptar “mesures radicals de governs regionals i locals” per a aconseguir-ho. L’objectiu és intentar limitar l'increment de temperatura global en 1,5 °C i que la ciutadania estiga cada vegada més informada, exigent amb els seus governs i ambiciosa amb la rendició de comptes.
Fort increment després de la pandèmia
En 2021, any d'eixida de la pandèmia, es va registrar un fort increment, del 6,6%, en les emissions a Espanya associades al PIB i, amb dades encara provisionals, estima que l'increment en 2022 és d'un 1,3%. Aquest augment arriba després d'una caiguda de les emissions en l'àmbit global i que a Espanya va arribar al 14%.
Per al director de l'Observatori, Fernando Prieto, “cada tona de CO₂ compta” i encara que el pic en les emissions ja s'ha produït a Espanya, “és necessari fer un esforç en tots i cadascun dels territoris i sectors, així com en les mateixes administracions, en el que queda d'aquesta dècada, clau fins a 2030”.
L'informe recomana a les comunitats autònomes que exercisquen les seues competències i establisquen objectius ambiciosos de reducció d'emissions i de descarbonització. A més, aconsella establir responsabilitats diferenciades entre les comunitats autònomes sobre les decisions que poden prendre sobre el seu propi territori; augmentar la rendició de comptes, millorar la coherència de les polítiques; evitar les subvencions als combustibles fòssils i apostar “de manera clara” per les energies renovables i l'autoconsum.