La Comunitat Valenciana, una de les tres autonomies amb pitjor atenció sanitària

Així ho constata un informe de la Federació d'Associacions per a la Defensa de la Sanitat Pública.

Hospital La Fe
Hospital La Fe / Europa Press

La Comunitat Valenciana, Catalunya i les illes Canàries són les tres comunitats autònomes que pitjors serveis sanitaris tenen a tot Espanya, segons arreplega un informe de la Federació d'Associacions per a la Defensa de la Sanitat Pública (FADSP) que s'ha presentat aquest dilluns.

L'estudi, que es titula Els serveis sanitaris de les comunitats autònomes, sosté que la Comunitat Valenciana és la segona per la cua en el rànquing, just darrere de les Canàries. Ambdues autonomies es mantenen en els dos últims llocs des de fa 9 anys amb 63 i 53 punts, respectivament, d'un total de 118. Per contra, el País Basc, Navarra i Aragó encapçalen la llista amb 94, 83 i 80 punts.

El portaveu de la federació, Marciano Sánchez Bayle, atribueix la "crítica" situació de la Comunitat Valenciana i Canàries a "la desinversió i l'elevat grau de privatització".

Un dels factors que estudia l'informe per a l'avaluació de l'atenció sanitària és la demora en les llistes d'espera quirúrgica i en les consultes d'especialistes. Les Canàries lideren la llista d'espera quirúrgica amb 177 dies de mitjana i 123 en el cas de les consultes d'especialista. Al territori valencià cal esperar una mitjana de 82 dies per a les intervencions quirúrgiques i 51 per a les consultes d'especialista.

Sánchez Bayle ha incidit en el "notable" empitjorament del sistema sanitari en totes les comunitats autònomes des del 2009 i “l’agressió contínua" als serveis, que han experimentat retallades anuals que han estat entre els 15.000 i els 21.000 milions d'euros en totes les autonomies, sense excepció. Tot i que en els últims anys s'han produït increments pressupostaris, "ni de bon tros s'ha recuperat la situació prèvia d'abans de la crisi" perquè les injeccions han tingut per objectiu "atendre un increment de la despesa farmacèutica", ha lamentat.

També et pot interessar

stats