La Comunitat Valenciana, segona en violència de gènere entre adolescents darrere d’Andalusia

Un total de 1.013 xiquetes haurien sigut víctimes d'aquesta mena de violència a la Comunitat Valenciana des del 2011, primer any del qual es tenen dades oficials

La violència psicològica augmenta en els casos de violència de gènere entre adolescents
La violència psicològica augmenta en els casos de violència de gènere entre adolescents / Save the Children

La normalització de la violència de gènere i la repetició de rols sexistes es mantenen també entre adolescents, segons l'últim informe de Save the Children, "No és amor". L'organització ha analitzat les polítiques, estudis i dades existents a Espanya sobre violència de gènere entre adolescents i ha constatat que les xiquetes i joves menors de 18 anys queden en gran manera fora del focus de les campanyes i recursos contra la violència de gènere, però també de les centrades en la prevenció de la violència cap a la infància i l'adolescència, amb la qual cosa s'invisibilitzen més de les seues circumstàncies.

A la Comunitat Valenciana, les dades són especialment preocupants. La valenciana és la segona comunitat autònoma amb més víctimes adolescents de violència de gènere (amb orde de protecció o mesures cautelars), només per darrere d'Andalusia, segons les últimes dades oficials de l'Institut Nacional d'Estadística de 2020.

De les 514 xiquetes i adolescents que estan en aquesta situació en el conjunt d'Espanya, 83 viuen a la Comunitat Valenciana (118 a Andalusia).

Ací un total de 1.013 xiquetes haurien sigut víctimes d'aquesta mena de violència des del 2011, primer any del qual es tenen dades oficials.

Deu adolescents denunciats a la Comunitat Valenciana

Pel que fa als xiquets i adolescents que exerceixen violència de gènere, deus van ser denunciats (amb adopció d'orde de protecció o mesures cautelars) a la Comunitat Valenciana el 2020, enfront dels 72 casos a escala estatal, segons l'INE. Això també situa l'autonomia com la segona que més xiquets i adolescents es troben en aquesta situació, després d'Andalusia (amb 16 casos). Des de 2011, 212 xiquets i adolescents van ser denunciats per exercir aquest tipus de violència contra les parelles o exparelles a la Comunitat Valenciana.

"En l'atenció a les dones víctimes de violència de gènere moltes vegades falla aquesta perspectiva d'infància, la qual cosa significa que xiquetes i adolescents poden trobar barreres per a poder accedir a ajudes que contemplen la seua condició de xiquetes, cosa què invisibilitza els centenars de xiquetes i adolescents que la pateixen cada any", assegura Rodrigo Hernández, director de Save the Children a la Comunitat Valenciana.

L'ONG també alerta de les greus conseqüències de la violència psicològica i de control que pateixen un de cada quatre adolescents de 16 i 17 anys, segons les dades recollides per la macroenquesta de Violència de Gènere del Ministeri d'Igualtat (2019), així com que l'autopercepció del que s'està patint pot arribar a infravalorar-se.

Sempre associava la violència de gènere a una cosa d'adults, no m'imaginava que es poguera donar també entre adolescents

"Jo sempre associava la violència de gènere a una cosa de molt d'adults, la típica mare amb fills, i no m'imaginava que es poguera donar també entre adolescents, en persones com jo", assegura Carla, qui va començar a patir-la quan tenia 13 anys. Les dades recollides a escala estatal per la macroenquesta de 2019 indica que el 6,2% de les adolescents de 16 i 17 anys han patit violència física per part de parelles o exparelles, el 6,5% violència sexual, el 16,7% violència emocional i el 24,9% violència psicològica o de control.

Save the Children també considera preocupants les dades de l'últim Baròmetre Joventut i Gènere de la Fundació FAD que assenyala que un de cada cinc xics entre 15 i 29 anys considera que la violència de gènere no existeix. Aquest negacionisme de la violència de gènere ha pres més protagonisme. Si neguem les causes que provoquen la violència, es tornarà molt més difícil lluitar-hi”, insisteix Hernández.

Mesures legals i educatives clau 

Entre les mesures clau dins d'aquesta llei, Save the Children considera fonamentals per a la lluita contra la violència de gènere entre adolescents l'educació afectivosexual des d'edats primerenques, l'ús segur i responsable dels entorns digitals, el desenvolupament de recursos d'atenció integral amb un enfocament d'infància i adolescència i de gènere i les polítiques de salvaguarda i protocols de detecció i actuació en escoles amb perspectiva de gènere. També demana impulsar i reforçar els programes de reeducació per a adolescents agressors, establir mecanismes de denúncia segurs confidencials, desenvolupar registres per a recopilar dades específiques i, finalment, adaptar el sistema judicial a les necessitats de l'adolescència.

A més, en l'àmbit autonòmic és necessari que es continue avançant en l'elaboració de l'estratègia valenciana de desenvolupament de la llei d'infància i adolescència, aprovada per la Generalitat el 2018, tenint en compte totes les novetats que conté la nova llei orgànica de protecció integral de la infància i l'adolescència enfront de la violència per a aplicar-les de manera efectiva.

També et pot interessar

stats