La Comunitat Valenciana, segona amb més casos de legionel·losi el 2018 a Espanya

La malaltia afecta més els homes que les dones i el nombre de casos augmenta, a més, amb l’edat.

Bacteri de la legionel·la
Bacteri de la legionel·la / Europa Press

La Comunitat Valenciana va ser la segona autonomia amb un nombre més elevat de casos de legionel·losi el 2018 a Espanya, amb 216, només superada per Catalunya, amb 421 casos.

Segons l’informe de Malalties de Declaració Obligatòria, que fa anualment l’Institut de Salut Carlos III, Espanya va registrar 1.631 casos, enfront dels 1.493 de 2017 o els 1.020 de 2016. Això suposa un increment del 7% respecte de l’any passat i del 57% si el comparem amb fa dos anys.

Per sexes, generalment la malaltia afecta més els homes que les dones i el nombre de casos augmenta, a més, amb l’edat. De fet, pràcticament un 80% dels casos es van produir en persones de més de 50 anys.

El portaveu de l’Associació Nacional d’Empreses de Sanitat Ambiental (Anecpla), Pedro Navalón, ha indicat que l’Organització Mundial de la Salut (OMS) va evidenciar el 2015 una relació directa de la malaltia amb el canvi climàtic. “No és difícil d’entendre donada l’alta relació causa-efecte entre la legionel·la i la temperatura. També els períodes de pluges semblen estar-hi relacionats", ha explicat.

La legionel·losi és un bacteri que es troba a l’aigua, ja siga de manera natural o artificial. Amb un total de 48 espècies emmarcades dins del gènere, la legionel·la pneumophila és la que produeix la legionel·losi, malaltia que es presenta com una pneumònia amb febra alta i una incidència de 3 casos per cada 100.000 habitants a Espanya. Té un risc real, sobretot per a aquelles persones que superen els seixanta anys, fumadors o amb un sistema immunològic afeblit.

També et pot interessar

stats