La Comunitat Valenciana lidera les licitacions resoltes dels fons Next Generation a Espanya

Els fons convocats i executats a la Comunitat Valenciana representen una inversió de 260 euros per habitant, per damunt de la mitjana estatal

Parada d'autobús urbà de València del carrer Xàtiva, al centre de la ciutat
Parada d'autobús urbà de València del carrer Xàtiva, al centre de la ciutat / À Punt NTC

La Comunitat Valenciana lidera les licitacions resoltes del programa Next Generation en concentrar la quarta part (25,5%) de les realitzades en el conjunt de comunitats autònomes i entitats locals. Segons un informe elaborat per l'Institut Valencià d'Investigacions Econòmiques (IVIE), que analitza les últimes dades disponibles del programa referides al mes de juny, l'autonomia se situa molt per damunt de la segona regió en el rànquing, que és Castella-la Manxa, amb l'11,4%, i de la tercera, Galícia, amb l'11,2%.

A més, l'informe evidencia que la Comunitat Valenciana és la regió espanyola més activa en la utilització dels fons Next Generation a través de les administracions, ja que concentra el percentatge més alt de licitacions dutes a terme (17%, 467 milions d'euros) del total d'autonomies i entitats locals. Els fons convocats i executats a la Comunitat Valenciana representen una inversió de 260 euros per habitant, davant dels 257 euros per càpita de mitjana del conjunt de comunitats.

Així mateix, el programa representa una inversió de l'1,26% del PIB valencià davant de l'1,1% de la mitjana espanyola, la qual cosa suposa que l'aportació a l'economia d'aquesta iniciativa se situa en la Comunitat Valenciana un 13% per damunt de la mitjana nacional.

Aquests fons són una iniciativa de la Unió Europea per a impulsar reformes i inversions que reparen els danys provocats per la crisi de la covid i construir un creixement econòmic futur més sostenible. En aquest sentit, el govern d'Espanya ha canalitzat els fons cap a les comunitats autònomes a través del Pla de Recuperació, Transformació i Resiliència.

El director general de Coordinació de Diàleg Social, Juan Ángel Poyatos, ha assenyalat que des del Consell "estem facilitant que les empreses valencianes accedisquen a aquests fons", al mateix temps que "incentivem que empreses estrangeres s'establisquen al nostre territori, com és el cas de Volkswagen", creant les infraestructures i condicions necessàries, "amb l'objectiu que contribuïsquen a crear ací riquesa i ocupació".

ADIF, la Conselleria de Sanitat i l'EMT, les que més licitacions han portat a terme

De les licitacions executades pel sector públic estatal al territori valencià, gran part corresponen a infraestructures ferroviàries d'ADIF, entitat pública adscrita al Ministeri de Transports, Mobilitat i Agenda Urbana. En el cas de les licitacions de la Generalitat, és la Conselleria de Sanitat Universal i Salut Pública el departament que més import ha convocat, amb 229,9 milions, xifra que suposa el 56% del total. Pel que fa als organismes locals valencians, l'empresa EMT de València, que dona servei de transport públic mitjançant autobusos a la ciutat i altres municipis adjacents, concentra el volum més gran amb 23,4 milions.

Per a l'elaboració de l'informe, denominat Avaluació de l'Execució dels Fons Next Generation European Union a la Comunitat Valenciana, l'IVIE ha utilitzat les dades que ofereix la Plataforma de Contractació del Sector Públic i la Base de dades Nacional de Subvencions.

També et pot interessar

stats