A la Comunitat Valenciana hi ha 5.000 víctimes de violència masclista

És la segona autonomia en tot l’Estat on la xifra total, 32.644, creix per huité any consecutiu

Augmenta el nombre de dones que pateixen violència de gènere / À Punt NTC

El nombre de dones víctimes de la violència de gènere ha augmentat en tot Espanya per huité any consecutiu, a excepció del 2020 per la pandèmia, segons les dades de l'Institut Nacional d'Estadística (INE). De fet, aquest dilluns l'ONU va expressar la preocupació per l'augment d'aquest problema social estructural a Espanya. I la valenciana és la segona comunitat amb més quantitat de dones víctimes de violència masclista darrere d'Andalusia, i seguida de Madrid, en tercer lloc. Concretament, hi ha més de 5.000 dones, nombre que representa un augment del 20% de víctimes en l'última dècada. 

Augment de les víctimes de violència masclista en 2022
Augment de les víctimes de violència masclista en 2022 / À Punt NTC

A la fi del 2022 hi havia 32.644 dones en tot Espanya amb mesures cautelars o ordes de protecció, una xifra que suposa un creixement del, 8,3% respecte a l'any anterior. És, de fet, la xifra més alta que arreplega l'INE fins ara.

Així mateix, el País Valencià és el segon territori on més pugen les denúncies, però augmenten els casos o es denuncia més? La fiscal especialitzada en violència de gènere, Susana Gisbert, explica que la violència masclista és una classe de delicte infradenunciat i, per això difícil saber si l’augment es deu a un major nombre de dones que denuncien o dels delictes. 

D’altra banda, la vicepresidenta de l’associació d’atenció a víctimes de violència de gènere Alanna, Virgínia Sanchis, el 25% de les agressions masclistes no es denuncia i, per tant, la xifra real “és alarmant”. A parer seu es donen les dues situacions a l’hora, creix la violència i les dones denuncien més.

Les dades de l’INE es refereixen a denúncies en què s'ha dictat orde de protecció o mesures cautelars, un mecanisme que contribueix al fet que les dones se senten més segures per a denunciar i a transmetre una confiança en la justícia que abans no existia, afirma Gisbert.

Perquè la plaga de la violència de gènere s'estén per totes les societats i totes les classes socials, recalca. I també en totes les nacionalitats, apunta Sanchis, que indica que una de cada sis dones víctimes de violència de gènere són espanyoles, dada que invalida el tòpic que la violència masclista només es dona entre homes i dones migrants.  

Per això, coincideixen ambdues, lluitar contra aquest greu problema estructural és un deure de tota la societat. 

També et pot interessar

stats