La Comunitat Valenciana acull cinc de les 42 famílies afganeses que han arribat aquesta setmana

El govern central envia totes aquestes persones a places d'acolliment del Sistema de Protecció Internacional, situades en nou comunitats autònomes

Imatge d'una de les familia de cinc membres que van arribar dilluns a Espanya
Imatge d'una de les famílies de cinc membres que van arribar dilluns a Espanya / À Punt NTC

El Ministeri d'Inclusió, Seguretat Social i Migracions va completar aquest dimecres l'enviament de les últimes famílies afganeses que van arribar els dies 11 i 12 d'octubre a la base aèria de Torrejón de Ardoz, a Madrid, en el marc de l'operació Antígona, que va començar a l’agost

D'aquestes famílies que han arribat en la segona fase de l'operació Antígona, cinc han obtingut una plaça a la Comunitat Valenciana. Són 28 persones d'una edat mitjana de 24 anys. El 46% són menors d'edat i el 50%, dones. Amb una mitjana de cinc membres per família, segons les dades del Ministeri.

Tal com ha informat el departament que dirigeix José Luis Escrivá, el dispositiu temporal de trànsit instal·lat a Torrejón ha atés en aquesta ocasió 240 persones evacuades de l'Afganistan que van arribar en vols procedents del Pakistan.

En total –explica– han sigut 42 les unitats familiars que el Govern ha enviat a places d'acolliment del Sistema de Protecció Internacional situades en nou comunitats autònomes. En xifres, Inclusió destaca que, de les 240 persones ateses, el 48% són dones i el 45% menors. A més, dels 135 adults, 48 tenen estudis universitaris completats, és a dir, un 35%.

Destaca la joventut de les persones evacuades

D'altra banda, indica que, com va ocórrer en el contingent acollit el mes d'agost, destaca la joventut de les persones evacuades. Del total d'homes (124), el 75% són menors de 30 anys. El mateix ocorre amb les dones: del total (116), quasi el 70% tenen menys d'aquesta edat. L'edat mitjana del total d'evacuats és de 21 anys, precisa el Ministeri.

De la mateixa manera, destaca que, durant les entrevistes a les famílies afganeses que els feren els professionals del Ministeri, entre altres qüestions, es van analitzar les seues necessitats especials, l'existència de possibles xarxes familiars pròximes i la disponibilitat de places en el moment que les enviaren.

Moment de la baixada del avió dels afganesos que han arribat en aquesta segona fase.png
Moment de la baixada del avió dels afganesos que han arribat en aquesta segona fase.png / À Punt NTC

Projecte d'inserció sociolaboral dels refugiats

En aquest sentit, el Ministeri d'Inclusió, Seguretat Social i Migracions ha afegit en aquestes entrevistes preliminars a les famílies afganeses un apartat dedicat a la formació acadèmica i professional. És una iniciativa que s'inscriu en el marc del projecte d'inserció sociolaboral dels refugiats afganesos que han arribat des del mes d'agost passat.

El Ministeri ha creat un grup de treball a través del qual es canalitzen les ofertes i demandes de treball i continuïtat d'estudis del contingent afganesos. L'objectiu d'aquesta iniciativa és coordinar tots els oferiments i propostes que fundacions, col·lectius, universitats o entitats han traslladat al Ministeri en un exercici de solidaritat amb un col·lectiu particularment vulnerable que rebrà Protecció Internacional.

Nou projecte pilot de patrocini local amb la FEMP

El Ministeri d'Inclusió, Seguretat Social i Migracions i la Federació Espanyola de Municipis i Províncies (FEMP) han acordat fa uns dies posar en marxa pròximament un projecte pilot de patrocini local d'acolliment. Tindrà com a objectiu implicar els municipis en la integració de la població afganesa que ha arribat en el marc de l'operació Antígona.

El Sistema de Protecció Internacional, de competència estatal, disposa de 10.000 places d'acolliment per a persones refugiades, distribuïdes en tot el territori nacional.

També et pot interessar

stats