Comprar amb el nostre tàper: el nou dret dels consumidors

Un Reial Decret recull el deure dels establiments d’alimentació d’acceptar les carmanyoles per a la venda a granel

Borses, carmanyoles, botelles, pots: nous companys per anar a comprar
Borses, carmanyoles, botelles, pots: nous companys per anar a comprar / À Punt NTC
À Punt NTC
Marina López
11 de gener 2023 - 06:30

Amb l'arribada de l'any 2023 ha entrat en vigor el Reial decret d'envasos i residus d'envasos que incorpora importants novetats per canviar la nostra manera de consumir. Un decret que naix amb l'objectiu d'aconseguir que tots els envasos siguen reciclables i reutilitzables en 2030. A partir d'ara els supermercats tenen obligació legal de deixar que els i les consumidores porten els envasos  de casa.

En la redacció d'aquesta normativa s'inclouen mesures orientades a fomentar la utilització d'envasos reutilitzables. És per això que a partir de l'1 de gener d'enguany els establiments d'alimentació que venen a granel aliments i begudes hauran d'acceptar l'ús de recipients reutilitzables (borses, carmanyoles, botelles, pots, entre d'altres). Si ja ens vam acostumar a portar de casa les bosses de tela, ara també podrem dur els tàpers per a comprar carn, formatge a granel o fruits secs. Això sí, els recipients hauran de ser adequats: els consumidors hem de ser responsables de la neteja. Els establiments no responen dels problemes de seguretat alimentària derivats d'una mala desinfecció dels envasos.

Aquesta possibilitat ja la donaven moltes botigues i fins i tot cadenes d'alimentació des de fa algun temps. Una opció desconeguda per a molts, i sobretot que amb la irrupció de la covid es va haver d'aturar.

Tant la reutilització de recipients com la venda a granel són fomentades per aquest decret. A més, ara els comerços detallistes de superfície igual o superior a 400 metres quadrats hauran de destinar com a mínim un 20% del seu espai a la venda de productes sense embolcall o a granel.

Una altra mesura d'estalvi d'envasos de plàstic que inclou el mencionat Reial decret és la de garantir que els establiments del sector de l'hostaleria i la restauració oferisquen aigua no envasada de manera gratuïta. Aquesta obligació se suma a la d'oferir l'opció d'emportar-nos a casa això que ens hem deixat al plat.

També et pot interessar

stats