La comissió Per un Finançament Just es concentrarà el 16 de novembre als ajuntaments valencians

A l’acte, en què l’entitat ha presentat les accions previstes per a la tardor, han assistit representants polítics, empresarials i sindicals.

Reunió de la comissió valenciana Per un Finançament Just
Reunió de la comissió valenciana Per un Finançament Just / Europa Press

La comissió valenciana Per un Finançament Just ha presentat aquest dilluns les noves accions que té previst dur a terme a la tardor per a continuar reivindicant la necessitat de reformar el sistema de finançament autonòmic actual que, segons denuncien, és lesiu per a la Comunitat Valenciana. 

L’entitat ha explicat que convocarà concentracions als ajuntaments valencians el pròxim 16 de novembre per a commemorar la manifestació que es va organitzar el mateix mes de 2017, i en què es van implicar tant partits polítics com organitzacions empresarials, sindicals i cíviques de tota la Comunitat Valenciana. Enguany no es preveuen manifestacions, sinó que en les concentracions es llegirà el manifest aprovat per les Corts en defensa d’un finançament just i es demanarà als consistoris que pengen pancartes a les façanes per a recordar aquesta exigència.

A més, la comissió es reunirà, durant el mes d’octubre, amb la patronal i els sindicats d’Andalusia i Múrcia per a buscar “aliances” i sumar suports. També durà a terme altres accions com ara performances o campanyes a les xarxes socials per a “mantindre viva” la reivindicació.

A la reunió de la plataforma valenciana han assistit representants de diverses formacions polítiques, com ara Toni Cantó (Ciutadans), Vicenta Jiménez (Podem), Àgueda Micó (Compromís) o José Muñoz (PSPV-PSOE), i representants de la patronal i els sindicats, com ara el president de la Confederació Empresarial de la Comunitat Valenciana (CEV), Salvador Navarro, el secretari general d’UGT-PV, Ismael Sáez, i el de CCOO PV, Arturo León. 

Precisament, el Ministeri d’Hisenda ha convocat aquest dimecres una reunió amb les comunitats autònomes per a iniciar les negociacions al voltant de la reforma del finançament autonòmic. En una entrevista concedida a À Punt Mèdia, el conseller d’Hisenda, Vicent Soler, es mostrava optimista davant de la celebració d’aquesta trobada: “Crec que aquesta vegada ens podrem entendre molt millor”, va afirmar. També defensa que aquesta entesa ha d’estar basada en la creença que “tots els ciutadans i ciutadanes tenen dret als mateixos serveis públics fonamentals”.

Compromís reclama criteris objectius en el repartiment d’inversions

El grup parlamentari de Compromís ha registrat una iniciativa en el Congrés per a reclamar al govern espanyol que incloga “criteris objectivables de necessitat econòmica” en la llei general pressupostària per tal de garantir un repartiment transparent del finançament autonòmic i de les inversions de l’Estat entre les autonomies. La formació també exigeix que es reconega i es compense el dèficit inversor d’algunes comunitats autònomes, entre les quals hi ha la valenciana, que s’ha produït a causa d’un “sistema injust de repartiment actual de les inversions en els pressupostos”.

També et pot interessar

stats