La conselleria de Sanitat estudia “la millor fórmula” per a vacunar els menuts entre 5 i 12 anys

El departament no ha donat detalls encara de com ni quan s’iniciarà el procés per a vacunar més de 360.000 menuts a partir del 15 de desembre

S'autoritza la vacunació dels menors d'entre 5 i 11 anys
S'autoritza la vacunació dels menors d'entre cinc i onze anys / Reuters

La Conselleria de Sanitat Universal i Salut Pública està treballant en “la millor fórmula” per a vacunar els menuts d’entre 5 i 12 anys de manera “ràpida, àgil i amb la menor molèstia per a tots”, segons han assegurat fonts del departament que dirigeix Ana Barceló. La comissió de salut pública ha acordat aquest dimarts ampliar la vacunació contra la covid-19 a xiquets entre els cinc i els onze anys a partir del 15 de desembre. Segons dades de l'Institut Nacional d'Estadística, més de 360.0000 menuts a la Comunitat Valenciana se situen en aquest tram d'edat i podran començar a inocular-se les dues dosis que contempla el sèrum immunitzador.

Les mateixes fonts han assenyalat que treballen en el dispositiu, tot i que de moment no han donat més detalls sobre com i quan s’iniciarà el procés ni sobre quin serà el lloc de vacunació. S’estudia si seran als centres educatius, als centres de salut o si s’habilitaran vacunòdroms per a aquest efecte.

Quan es va iniciar la vacunació del grup d’edat de més de 12 anys el conseller d’Educació Vicent Marzà va defensar la possibilitat de vacunar l’alumnat als col·legis, però la conselleria de Sanitat Universal i Salut Pública es va decantar pels punts de vacunació.

Després del vistiplau de l'Agència Europea de Medicaments (EMA) a administrar la vacuna de Pfizer a menors de 12 anys, Sanitat haurà de decidir sobre aquest assumpte, una vegada que la primera remesa de vacunes adaptades per a aquest grup d'edat arribarà a Espanya el 13 de desembre i, a partir d'aquesta data, es distribuirà entre les comunitats autònomes.

La comissió de salut pública, en la qual estan representades totes les comunitats i el Ministeri de Sanitat, ha pres aquesta decisió basant-se en la proposta realitzada, prèviament, per la Ponència de Vacunes. Segons ha informat la comissió, el motiu d'aquesta decisió és disminuir la càrrega de malaltia d'aquest col·lectiu i la transmissió en l'entorn familiar, en els centres educatius i en la comunitat. L'organisme destaca la importància de protegir els menors d'aquestes edats no sols de la malaltia en la seua faceta aguda, sinó també contra possibles afeccions en el futur i enfront de la síndrome de covid persistent.

Poc abans de la reunió, la ministra de Sanitat, Carolina Darias, ha apuntat que serà cada comunitat autònoma la que establisca la "modalitat" per a vacunar els menors de dotze anys quan comence la campanya en els pròxims dies, sense aclarir si el govern és partidari o no que la injecció de la dosi es faça als centres escolars per a facilitar-ne la distribució.

En declaracions a la premsa a Brussel·les, on assisteix a una reunió de ministres de Salut de la UE, Darias ha confiat que s'adopten "les millors decisions" en la reunió de la comissió de salut pública en la qual es discutirà l'estratègia de vacunació dels menors en "les millors condicions".

Preguntada per si el govern espanyol és partidari que la vacunació es duga a terme als col·legis, la ministra s'ha remés a la comissió de salut pública i ha reiterat que cada comunitat establirà la modalitat que considere més encertada.

Més de tres milions de xiquets i xiquetes

Espanya, més de tres milions de xiquets podrien rebre el sèrum de Pfizer, que consistirà en un terç de la dosi que s'usa per a adults. En aquest grup d'edat es preveu administrar la vacuna en dues dosis amb una separació entre l'una i l'altra de tres setmanes.

L'Agència Europea de Medicaments (EMA) va donar suport el 25 de novembre a l'extensió de l'actual llicència europea de les farmacèutiques per a l'ús de la seua vacuna contra la covid-19 en xiquets entre 5 i 11 anys, encara que amb una dosi menor que la utilitzada en majors de 12 anys.

Galícia i Múrcia vacunaran els menuts en grans recintes

Les dues primeres comunitats autònomes que han concretat el procediment de vacunació dels més menuts han sigut Galícia i Múrcia. Ambdues ho faran en grans recintes i no en centres escolars, com estudien altres territoris, per a evitar que les vacances de Nadal hi interferisquen.

El conseller de Sanitat gallec, Julio García Comesaña, preveu que la vacunació d'aquest col·lectiu es porte a terme en grans recintes i espera rebre dimarts que ve 60.000 dosis per a aquest col·lectiu. Comesaña ha indicat que es preveu que les vacunes arriben a Madrid dilluns que ve i ha confiat que es reben a Galícia l'endemà, per a administrar "tan prompte com siga possible" a aquest grup que, al costat de les persones de 39 i 40 anys, és el que presenta una major incidència. 

A la Regió de Múrcia la vacunació arrancarà el mateix 15 de desembre en grans punts de vacunació que habilitarà la Conselleria de Salut. El responsable autonòmic, Juan José Pedreño, ha indicat que, tenint en compte les dates en què arrancarà la campanya (poc abans que comence el descans nadalenc a les escoles), s'apostarà per vacunar en grans centres habilitats al respecte.

També et pot interessar

stats