La Comissió Europea vol legalitzar la fi dels combustibles fòssils

Pretén arribar a l'objectiu de zero emissions per a l'any 2050.

La Comissió Europea vol legalitzar la fi dels combustibles fòssils
La Comissió Europea vol legalitzar la fi dels combustibles fòssils
04 de març 2020 - 07:30

La Comissió Europea presenta aquest dimecres la primera llei climàtica de la seua història, per erradicar les emissions de gasos d'efecte d'hivernacle per a l'any 2050.

Amb aquesta llei, es permet fer una anàlisi cada cinc anys de com funciona el pas fins a la descarbonització de la Unió Europea i verificar així si les mesures adoptades pels 27 països són suficients. L'esborrany de la llei haurà de ser negociat amb el Consell i l'Eurocambra, on hi ha sectors que ja veuen amb recel alguns aspectes de la proposta.

El desembre passat, els caps d'estat i dels governs ja van pactar la meta de zero emissions de diòxid de carboni en 2050, amb l'excepció de Polònia, que, a causa de l'alta dependència en els productes derivats del carbó, va assegurar que no estava en disposició de fer-ho. Així i tot, la UE està negociant amb el govern del país centreeuropeu la possibilitat que ho faça, siga amb diners, siga amb una major flexibilitat de cara a poder aconseguir l'objectiu.

D'aquesta forma, la llei que es presenta és, a més de la peça clau del Nou Pacte Verd, la fórmula per a descarbonitzar l'economia dels països en les pròximes tres dècades, fet pel qual la CE vol revisar l'objectiu climàtic de la UE per a 2030 i explorar noves opcions per a una nova meta aquell any, per a arribar a una reducció del 50% o del 55% respecte als nivells de 1990, a diferència del 40% que estava pactat.

En aquest sentit, hi ha 12 països que volen que s'actualitze tan prompte com siga possible, entre els quals estan Espanya, França, Itàlia i Holanda; i una sèrie que hi és reticent, com Polònia, Hongria, la República Txeca i Eslovàquia, perquè pot suposar-los una frenada en l'economia.

També et pot interessar

stats