Comença la vacunació contra el papil·loma dels xiquets de dotze anys

La Comunitat Valenciana és la segona autonomia a estendre als homes la vacunació contra el VPH

Comença la vacunació de xiquets contra el virus del papil·loma humà (VPH)
Comença la vacunació de xiquets contra el virus del papil·loma humà (VPH) / GVA

La conselleria de Sanitat Universal i Salut Pública comença aquest dilluns la vacunació dels xiquets nascuts el 2010 contra el virus del papil·loma humà (VPH). Fins ara, s'incloïa en el calendari vacunal només per a les xiquetes a partir de dotze anys.

Els primers joves que rebran la vacuna seran els que van nàixer el gener del 2010 i acabarà en els nascuts el desembre del mateix any. S’immunitzarà a mesura que els menors acudisquen als centres de salut, on se'ls oferirà la vacuna i, a més, es duran a terme campanyes de captació activa de la població susceptible de vacunar-se via SMS, telèfon o correu postal.

Sanitat Universal ha informat que la vacuna que s'administrarà incorpora nou serotips i ofereix protecció contra els tumors més freqüents relacionats amb aquest virus, a més de les berrugues genitals. Es punxaran dues dosis, amb un interval entre sis i dotze mesos de separació.

El conseller Miguel Mínguez ha afirmat que l’extensió de la vacunació "es basa en evidències i recomanacions de societats científiques i organismes internacionals que advoquen per aquesta mesura per a contribuir a reduir la infecció pel virus del papil·loma humà i, d'aquesta manera, disminuir la incidència de tumors relacionats, especialment el càncer de coll d'úter en les dones, però també altres tumors menys prevalents en els homes". La infecció pel VPH pot causar berrugues genitals, amb la qual cosa la vacunació enfront d'aquesta malaltia també ajudarà a controlar-lo.

La Comunitat Valenciana es converteix, així, en una de les primeres autonomies a estendre als homes la vacunació contra el VPH. Es tracta d'una mesura que pretén garantir i ampliar la protecció contra la infecció tant a xiquets com a xiquetes.

La infecció pel VPH pot progressar a estadis de càncer en un 20% de casos

La vacuna és la forma més eficaç de previndre la infecció contra el virus del papil·loma humà, un virus amb el qual la majoria de persones sexualment actives tindrà contacte al llarg de la seua vida.

La principal via de transmissió del virus del papil·loma és sexual. El sexe oral i el contacte pell amb pell de la zona genital també són vies de contagi. Una vegada que es contrau, el virus pot romandre latent durant molts anys sense causar cap símptoma. En la majoria dels casos, el sistema immunitari l'elimina, però hi ha un percentatge de població que serà portadora del virus sense saber-ho i, si no adopta les mesures adequades, el propagarà. S'estima que la infecció és autolimitada en la majoria de les ocasions, però entorn del 20% dels casos progressa a estadis de càncer de coll uterí. Per això, la millor manera de previndre el contagi del virus del papil·loma és la vacuna.

També et pot interessar

stats