Comença la retirada dels blocs de formigó i tremuges del pantalà del Port de Sagunt

L’estat ruïnós i la perillositat per a la navegació han accelerat el desmantellament d’aquesta zona

Pantalà del Port de Sagunt
Pantalà del Port de Sagunt / Valenciaport

L'Autoritat Portuària de València (APV) ha començat la retirada dels blocs de formigó i les tremuges —dispositius similars a un embut de gran grandària, destinats al depòsit i canalització de materials granulars— del pantalà del Port de Sagunt (Camp de Morvedre).

El projecte de remodelació de la zona nord del Port de Sagunt es desenvolupa en dues fases: la zona terrestre i la part marítima. Les obres van començar al desembre amb el condicionament de la zona i es prolongaran diverses setmanes, durant les quals una grua instal·lada en una pontona flotant de 136 metres d'eslora procedirà a la retirada de les plataformes de formigó. En conjunt, es retiraran uns 50 blocs amb pesos de 250 tones en la seua majoria. La grua té capacitat per a carregar peces de fins a 1.400 tones. A més, els tècnics retiraran cinc tremuges amb un pes d'aproximadament deu tones cadascuna i diverses estructures metàl·liques situades al final del pantalà. 

"Durant uns tres mesos s'estaran retirant, tram a tram, tot el pantalà, que és aproximadament un quilòmetre, i els materials seran traslladats a port per a la descàrrega", segons ha explicat Pablo Carrera, cap de Projectes i Obres d’APV.

L’APV ha adjudicat aquestes obres amb caràcter d'emergència a l’empresa Sacyr Construcció per un import de 5.802.053,73 euros, pel seu estat ruïnós impossible de restaurar i per la perillositat per a la navegació. Tota la zona ja estava abalisada per Valenciaport, després d’alguns incidents. Després d'estudiar i analitzar l'estat del pantalà, i per seguretat, atesa la impossibilitat de limitar l'accés a l'àrea malgrat la senyalització, es va decidir el desmantellament de la part en risc i tramitar aquestes obres, a fi de garantir la seguretat en la zona.

Cal recordar, que Valenciaport ja ha adjudicat a la signatura COMSA l'obra del projecte Nou passeig marítim en la zona nord del Port de Sagunt, després d'una licitació pública a la qual es van presentar cinc ofertes. L'adjudicació d'aquesta obra activa la construcció d'un passeig marítim a la zona nord del recinte portuari saguntí, donant continuïtat al passeig marítim del municipi per a l'ús ciutadà i un accés públic al pantalà Sierra Menera. Està previst que l'obra comence en l'últim trimestre d'enguany i tinga un termini d'execució de dotze mesos.

També et pot interessar