Cau un altre tram del pantalà del Port de Sagunt, la tercera solsida des del 2019

En aquesta ocasió no ha fet falta un temporal perquè s’enderrocara, i l'Autoritat Portuària afirma que no es pot reparar

VTR Obres pantalà
Imatge d'arxiu del pantalà del Port de Sagunt / À Punt NTC

Ha caigut un altre tram del pantalà del Port de Sagunt (Camp de Morvedre), el tercer segment que se'n desprén des del 2019, segons ha confirmat l'Autoritat Portuària de València (APV), que considera que aquest nou enderrocament evidencia el "mal estat" de la instal·lació que, a més, en aquest cas, no té "possibilitat de reparació".

Lamenten també que aquest tercer tram, en caure, "s'ha esfondrat sense necessitat de temporal, amb la mar en bon estat".

Abans del primer enfonsament, l'Autoritat Portuària de València va abalisar la zona per a alertar del perill existent: va col·locar cinc balises a cada costat del pantalà, precisa l’APV. 

El desembre del 2019, el temporal de pluja va provocar la caiguda d'una part del pantalà. En aquell moment, l'APV va anunciar que la instal·lació seria reconstruïda i, a més, s'anava a "agilitzar al màxim" el procediment per a la recuperació "integral" del moll.

Un mes després, el gener de, 2020, la borrasca Gloria va destrossar-ne una altra part. En total, es perderen 60 metres d’aquest símbol històric i industrial del Port de Sagunt en un parell de mesos. 

Llavors, el ple municipal de Sagunt va aprovar per unanimitat la declaració institucional presentada per tots els portaveus dels grups municipals de l'Ajuntament per la qual denunciaven "l'incompliment reiterat" de l'APV per no executar el manteniment i conservació del pantalà, i van instar l'execució immediata de les obres urgents. I el mateix mes de gener del 2020, l'Ajuntament va reclamar a l'APV que duguera a terme les obres de consolidació del pantalà després de l'esfondrament d'un altre tram de la infraestructura.

Uns mesos després, el novembre de 2020, l'APV va anunciar que anava a destinar huit milions d'euros a la demolició del pantalà i cinc a construir-ne un de nou que tinguera en compte que els efectes del canvi climàtic provocaran cada vegada temporals més agressius. El consistori va rebutjar l'actuació i la va arribar a qualificar d’"unilateral".

El març de 2021, la junta de portaveus de l'Ajuntament va acordar acceptar el projecte presentat per l’APV per a la construcció del nou pantalà incloent-hi millores. El projecte presentat consistia en la demolició completa de l'antic pantalà amb la intenció de construir-ne un de nou totalment en un termini de sis mesos, amb un pressupost d'onze milions d'euros.

Finalment, a principis de setembre d'enguany, Valenciaport va adjudicar l'obra del projecte Nou passeig marítim en la zona nord del Port de Sagunt després d'una licitació pública a la qual es van presentar cinc ofertes. Està previst que l'obra comence l'últim trimestre d'enguany, amb un termini d'execució de catorze mesos.

També et pot interessar

stats