Combustible, quilometratge i altres aspectes a tindre en compte en les empreses de lloguer de vehicles

La Unió de Consumidors de la Comunitat Valenciana llança una sèrie de consells davant l'augment de cotxes de lloguer durant les vacances

Recomanacions vehicles de lloguer
Una familia de vacances, en una imatge de banc. / Robert Kneschke

Si es vol llogar un cotxe per a les vacances, cal parar atenció a aspectes com les condicions de devolució, l'estat del vehicle, el combustible o les assegurances, perquè l'excés de confiança del consumidor i la lletra menuda del contracte no comporten cap disgust. Qüestions com aquestes concentren la major part de les consultes i reclamacions dels consumidors, sobretot quan la reserva es fa per internet. Per això des de la Unió de Consumidor de la Comunitat Valenciana donen una sèrie de consells per a evitar problemes en el lloguer de vehicles, una pràctica que repunta especialment a l'estiu.

Compte amb les assegurances

La Unió de Consumidors de la Comunitat Valenciana aconsella ser especialment cauts si fem la reserva en línia. Una bona part de les reclamacions estan motivades per la contractació d'assegurances que s'ofereixen en el moment de reservar el vehicle a través del web i que, en molts casos, després no són compatibles amb les que exigeix la mateixa empresa de lloguer.

En aquests casos, la persona ha de contractar una altra assegurança amb les condicions que demana l'empresa en el moment de retirar el vehicle. Per tant, l'associació recomana confirmar prèviament amb l'empresa de lloguer que aquestes cobertures són les que ells requereixen, per tal de no haver de pagar dues assegurances.

Fiança o assegurança pròpia?

Un altre dels problemes es troba a l'hora de retirar el vehicle reservat, ja que l'empresa de lloguer acostuma a exigir o bé una fiança important (entre 1.000 i 1.200 euros), que bloquegen a través de targeta de crèdit o dèbit, sense que el consumidor sàpia d'aquest cobrament fins a l'últim moment.

De vegades, les empreses permeten “estalviar-se” el pagament d'aquesta fiança mitjançant la contractació d'una assegurança pròpia que cobrisca danys per accident, però sense donar validesa a cap altra assegurança, ni tampoc a la contractada amb l'empresa intermediària juntament amb la reserva del vehicle.

L'elecció d'abonar una fiança (que, encara que elevada, posteriorment podrà recuperar-se) o del pagament de l'assegurança també podrà tindre conseqüències: bé en el fet que el vehicle que s'entregue estiga en millor o pitjor estat, o bé que després del lliurament del vehicle en acabar el lloguer, “apareguen” diversos danys dels quals es responsabilitzarà el consumidor i se li exigirà el pagament d'una indemnització segons una taula pròpia que ja tenen moltes empreses.

"Cerque i compare"

La Unió de Consumidors també recomana fer una comparativa entre diferents empreses de lloguer que presten servei a la zona de destinació, tenint en compte el preu i les condicions de lloguer segons el nombre de conductors, l'edat d'aquests o l'antiguitat del permís de conduir. Aquestes dades poden influir en el preu final.

Els menuts de la casa, ben segurs

Si necessitarem sistemes de retenció infantil com ara cadiretes o adaptadors per als xiquets, cal comprovar preus i disponibilitat amb l'empresa de lloguer.

Planificar bé el viatge i el quilometratge

És important tindre clar el lloc de recollida i devolució del vehicle així com els quilòmetres diaris que s'ha previst recórrer per si s'opta per un lloguer de quilometratge il·limitat o no.

Pel que fa al combustible, cal tenir en compte que les companyies poden exigir que el vehicle es retorne amb el depòsit buit, ple o amb els mateixos nivells que tenia en entregar-se.

Llegir sempre la lletra xicoteta

Abans de signar el contracte, hem de llegir amb deteniment totes les clàusules i comprovar, en particular, que els preus són totals (incloent-hi impostos i altres serveis addicionals com ara: assegurances contractades, lliurament del vehicle en un lloc diferent del de recollida, preu per combustible quan el vehicle s'entregue amb menys combustible del que es va entregar, possibles suplements per quilometratge recorregut, etc.). S'evitaran sorpreses.

Comprovar l'estat del vehicle, abans i després

Abans de retirar el vehicle, cal revisar l'estat en què es troba el vehicle i dels accessoris obligatoris (roda de recanvi, kit antipunxades, reflector, etc.). També comprovar si hi ha cap desperfecte (rascades, taques a la tapisseria o carrosseria, entre d'altres) al vehicle, perquè en el moment en què el tornem no ens els puguen atribuir a nosaltres.

Aquesta mateixa operació, cal tornar-la a realitzar quan retornem el vehicle a l'empresa de lloguer, sobretot si es deixa en un lloc diferent del de la recollida, o si en el moment de la devolució, un empleat de l'empresa no verifica l'estat del vehicle o no ens faciliten una còpia del lliurament.

Informar l'empresa de qualsevol incident

Si es té algun contratemps, accident o avaria amb el vehicle de lloguer, cal posar-lo en coneixement de l'empresa de lloguer, com més prompte millor.

Seguint aquestes recomanacions, podrem gaudir d'unes bones vacances al volant del nostre vehicle de lloguer.

També et pot interessar

stats