Les Columbretes, en risc de ser una zona protegida en un entorn hostil

Els ecologistes alerten del perill de protegir entorns molt delimitats i aïllats en zones hòstils. Per això, reclamen mesures que integren tot el territori.

Les illes Columbretes, un paratge natural a 48 quilòmetres mar endins de la província de Castelló
Les illes Columbretes, un paratge natural a 48 quilòmetres mar endins de la província de Castelló

Els ecologistes alerten que la Reserva Natural de les Illes Columbretes, malgrat gaudir de la màxima figura de protecció ambiental que existeix a la Comunitat Valenciana, està en perill d'acabar convertint-se en un xicotet espai protegit aïllat en un entorn hostil, la Mediterrània, en el qual es permeten "agressions" mediambientals, derivades de la contaminació, la sobreexplotació o les extraccions de petroli. 

Xavier del Señor, activista mediambiental, adverteix dels riscos que comporta la protecció d'entorns molt delimitats, com l'arxipèlag ubicat 48 quilòmetres mar endins de la província de Castelló, que, de fet, va ser declarat Reserva Natural per la Llei 11/1994, del 27 de desembre de la Generalitat. "Encara que el grau de protecció de les Columbretes és l'adequat, no val de molt si protegim solament un lloc molt concret i al voltant continuem permetent agressions de tot tipus", afirma.

Per tal d'evitar aquesta proliferació de "grans zoològics" i espais verds aïllats en entorns agressius, Del Señor reclama que s'apliquen mesures de protecció que integren tot el territori

Les Columbretes, mite i llegenda

Les Columbretes, mite i llegenda

Precisament, Xavier és codirector i guionista del documental Aïllats, la memòria de Columbretes, que van projectar divendres al Planetari de Castelló per la celebració recent del Dia Mundial de l'Aigua. La història explora els sentiments i experiències de les persones que visqueren a l'arxipèlag, des que va començar a estar habitat, l'any 1856.

Com explica Xavier, l'audiovisual, desenvolupat per la productora Nautilus, és producte de l'esforç d'un grup de persones que han treballat molt de temps en la conservació de les illes i, precisament per això, va sorgir amb la intenció de retre'ls homenatge i retornar-los "tot allò que ens han aportat durant tots aquests anys".

Es tracta, ha puntualitzat, d'un repàs a la història humana de les Columbretes, que té com a objectiu oferir una vessant diferent de l'habitual i que vaja, per tant, més enllà de la innegable qualitat mediambiental i la biodiversitat de l'ecosistema. "Voliem aprofundir en les vides de les persones que havien viscut en les illes des dels inicis, centrant-nos en la figura dels farers i les seues famílies", assenyala.

A partir d'aquest documental, l'espectador s'endinsa en un viatge en el temps a través dels principals esdeveniments que ocorregueren a l'arxipèlag, el qual va ser testimoni de l'austeritat i l'alt grau d'autosuficiència i enginy que aplicaren les persones que l'habitaven, fonamentalment farers i les pròpies famílies, per tal de fer front a les dures condicions que comportava el fet de viure completament rodejats d'aigua.

L'audiovisual destaca també, tal com subratlla Del Señor, la importància de les Columbretes com a refugi i punt de trobada per als habitants de les illes Balears i de les comarques del sud de Catalunya i el nord valencià. 

Històries de vida rodejades d'aigua

Històries de vida rodejades d'aigua

Malgrat les dures condicions i l'austeritat que imposava l'aïllament associat a la vida a les illes, les persones que van habitar-les llargs períodes de temps no guarden records amargs. En el rodatge del documental, Del Señor i la resta de l'equip descobriren que recordaven "no la part més dolenta, sinó com els va marcar i com tornarien a les illes, perquè realment van marcar la seua vida".

I així, amb fragments de reminiscències marcades per naixements i morts, episodis de fam, temporals, ressons de guerra i algun retrobament feliç, es va constituint un mosaic audiovisual de la realitat que es vivia diàriament a les illes Columbretes.

També et pot interessar

stats